21 millió kilométernyi hosszú ez a hálózat, egyetlen ábrára tették

világ, úthálózat, grafika
Több mint 21 millió kilométernyi hosszúságot jelent a világ úthálózata
Vágólapra másolva!
Egykor úgy tartották, hogy minden út Rómába vezet. Ma a Földet már legalább 21 millió kilométernyi úthálózat szövi át, és minden kontinensnek, illetve országnak megvan a maga úthálózata, a nagy autópályáktól a vidéki utakig. Most látványos ábrákon összesítették a világ úthálózatát.
Vágólapra másolva!

A Föld egészét legalább 21 millió kilométernyi úthálózat szövi át. Adam Symington, a PythonMaps munkatársa vállalkozott rá, hogy látványos ábrákon mutatja be ezeket a hálózatokat. Symington a Global Roads Inventory Project adatait használta fel, és az ENSZ besorolása alapján különböző színekkel ábrázolta az úttípusokat.

Fehér színt kaptak az elsődleges utak, melyek autópályák vagy olyan főutak, melyek városokat kötnek össze. Ezek többsávos úthálózatok, melyek jellemzően korlátozott be- és kilépési pontokkal rendelkeznek. Citromsárgával kaptak helyet a térképen a másodlagos utak. Ezek jelentős forgalmat bonyolító betonutak, melyek különböző lakóterületeket kötnek össze. Végül pirossal láthatók a harmadlagos és a helyi utak. Ezek nem minden esetben betonozott, regionális úthálózatok – írja a Visual Capitalist.

Az adatokból kiderül, hogy a közel 3 millió kilométernyi autópályával az Egyesült Államok rendelkezik a világ legnagyobb úthálózatával. Az amerikai hálózat mérete több mint kétszerese Kína (1,7 millió kilométer) és háromszorosa India (1 millió kilométer) úthálózatának.

A lista másik végén (az önálló államok körében) a kis csendes-óceáni sziget, Palau található, ahol mindössze 18 kilométernyi úthálózatot építettek ki. Ha azonban az egyes országokhoz tartozó kisebb területeket is figyelembe vesszük, akkor az Ausztráliához tartozó Norfolk szigeten található a legkisebb úthálózat, mindössze 10 kilométerrel.

A következő, az egyes kontinensek úthálózatáról külön készített grafikák kattintással nagyobb méretben láthatók.

Amennyiben viszont a rangsort az úthálózatok típusa alapján állapítjuk meg, akkor a fentihez képest igen eltérő élvonal alakul ki. Kína ugyanis majdnem kétszer annyi főúttal (autópályák és főutak együtt) rendelkezik, mint az Egyesült Államok. Valamint ebben az összehasonlításban Japán és Kanada bekerül a top 10-be, míg India a 8. helyre esik vissza.

Ugyanakkor az Egyesült Államok úthálózatának több mint 50 százalékát kisebb helyi utak adják, aminek köszönhetően az USA globálisan is példátlan összeköttetéssel rendelkezik az országon belül.

Az Egyesült Államokban található a világon a legtöbb másodlagos út, míg a harmadlagos utak tekintetében Argentína, India, valamint Ausztrália vezeti a rangsort.

További érdekesség, hogy bár összességében az USA-ban és Kínában található a legnagyobb elsődleges úthálózat, a közel-keleti országokban messze a legmagasabb az elsődleges utak aránya a teljes úthálózathoz viszonyítva.

Például Kuvaitban a teljes úthálózat 81 százalékát adják elsődleges utak, míg Bahreinben ez az arány 100 százalékos.

A globális úthálózat építése pedig nem fog leállni a következő évtizedekben sem. A kutatók úgy számolnak, hogy 2050-ig további 4 millió kilométernyi út épülhet meg a Földön.