Szenzációsan számolnak a magyar felnőttek egy felmérés szerint

Handsome Young Student Showing on School Blackboard Male Beauty Student Portrait Men Males Copy Space Mathematics Presentation Inspiration Facial Expression Training Class Young Adult Writing Smiling Explaining Standing Looking Thinking Holding Showing In
Handsome Young Smiling Student writing on School Blackboard.
Vágólapra másolva!
A magyar felnőttek számolási készségét mérő átlagpontszám jelentősen meghaladja az OECD-országok átlagát, a szövegértési kismértékben alacsonyabb annál, a problémamegoldó készség pontszáma pedig az OECD átlagát közelíti abban a nemzetközi felmérésben, amelyben a lakosság legfontosabb kognitív készségeit vizsgálták - tájékoztatott a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal a felmérés első ciklusának eredményeiről.
Vágólapra másolva!

A projekt magyar része a Széchenyi 2020 programban 2,2 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással jött létre.

Az OECD felnőttek képesség- és kompetenciamérése program (PIAAC) a munkaképes korú felnőtt lakosság (16-65 évesek) legfontosabb kognitív készségeinek nemzetközi, reprezentatív felmérését végzi, amely során olyan területeket vizsgálnak, mint a szövegértés, a számolás és a problémamegoldás.

A felméréshez részletes adatfelvétel is tartozott, a kérdezettek társadalmi-kulturális és munkaerőpiaci jellemzőiről. Az eredmények értékes adatokat nyújtanak a szakpolitikai döntéshozóknak, mind az oktatás és képzés, mind pedig a foglalkoztatáspolitika terén

- közölte a szakképzési hivatal.

Illsztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/ALEKSANDAR VRZALSKI/Aleksanar Vrzalski

Magyarország 2015-ben csatlakozott a programhoz. A felmérés második ciklusa 32 ország részvételével 2018-ban indult, az adatfelvétel Magyarországon 2022. szeptember 1-től 2023. február 15-ig zajlott. A felmérés második ciklusának eredményeit várhatóan 2024 végén hozzák nyilvánosságra.
A felmérést Magyarországon a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, a Pénzügyminisztérium és a Központi Statisztikai Hivatal konzorciumi együttműködésben végezte.