Az orosz-ukrán háború mellett Norvégia miatt is drágul a gáz

olajembargó illusztráció, Olaj, olajembargó, ipar, olajfinomítás, olaj- és gázfinomító, csővezeték, olajtartály
Refinery industry and Natural Gas storage tanks and oil tank
Vágólapra másolva!
A gáz határidős piacan, ahol előre lehet lekötni szállításokat, megint dráguló irányt vett a gáz ára, ugyanis a norvég gázlétesítményeknél a szokásos mostani leállások a vártnál hosszabb ideig tartanak.
Vágólapra másolva!

Az európai földgáz határidős jegyzései nőttek, miután három nagy norvégiai gázerőműben és -mezőn július 15-ig meghosszabbították a szokásos leállások idejét: a holland határidős jegyzések egy hónapra előre 16,6 százalékkal emelkedtek,

amivel megfordult a korábbi csökkenő trend, ami miatt mindenki úgy gondolta: az európai gázpiacon a dolgok jól alakulnak.

Illusztráció Forrás: shutterstock

Az árnövekedés jelzi, hogy az uniós gázpiac továbbra is érzékeny a kínálati sokkokra, a kereskedők pedig a lassuló ipari keresletet és az idő közben megnőtt gázkészletek között egyensúlyoznak. Mint ismeretes az orosz-ukrán háború miatt jelentős mennyiségű cseppfolyósított gáz érkezett az európai kikötőkbe, ám a gazdaság gyengélkedése és az enyhe tél miatt kevesebb gázra volt szükség, így a szállítmányok jelentős része szó szerint pang az európai kikötőkben. Mégis újra beindult a gáz-para.

Bár az átlagosnál magasabb úgynevezett betárolási szintek biztonságérzetet nyújtottak az elmúlt hónapokban, most a közelgő fűtési szezonra készülve a kereskedők, úgy tűnik, hogy kínálat szűkülésére készülnek.

Az árak majdnem 25 százalékkal magasabbak most, mint egy hónappal ezelőtt

– írja a Bloomberg.

Az elemzők arra számítanak, hogy az öreg kontinensen a következő télre a gáztárolók zsúfolásig tele lesznek, de a szezon végére a töltöttség 48 százalékra zsugorodik, ami valamivel az év elején tapasztalt szintek alatt van. A forint árfolyama – amely tavaly gyakran érzékenyen, gyengüléssel reagált az energiaárak emelkedésére – ezúttal rendületlenül 370 közelében áll az euró ellenében.