Jó időben búcsúzunk az ársapkától

élelmiszerek, kötelező akciózása, árleszállítása, 2023.06.01., kormányzati intézkedés,
Budapest, 2023. június 1. A 2023. június 1-jétől életbe lépő kötelező akciózást ismertető tábla (b) a budapesti Corvin Bevásárlóközpontban lévő CBA üzletben 2023. június 1-jén. Ezen a napon elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására. Ez egy újabb kormányzati intézkedés a magyar családok és nyugdíjasok védelmére. Az élelmiszerüzletekben 20 termékkategóriában számíthatnak a vásárlók árleszállításokra. Valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket szükséges a kötelező akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal kedvezőbb áron értékesíteni. MTI/Hegedüs Róbert
Vágólapra másolva!
Elhanyagolható árfelhajtó hatással lesz az élelmiszerárakra az augusztus elsejével megszűnő alapvető élelmiszereken levő hatósági ár. Ráadásul a boltok kötelező akció tartása 10-ről 15 százalékra nő.
Vágólapra másolva!

Lehet, hogy lesz némi árfelhajtó hatása, de pont egy olyan időszakban vagyunk, amikor az élelmiszerek inkább csökkennek, mint emelkednek – mondta a Világgazdaságnak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője az árstopok augusztusi kivezetéséről. Az elemző úgy látja, hogy

jókor történik az intézkedés, ugyanis az árcsökkenések miatt minimális lehet az infláció gyakorolt hatása: 0,4 százalékponttal emelheti meg az árindexet, ami ezzel 17 százalékra süllyedhet augusztusban.

Ha maradtak volna az árstopok, akkor 16,6 százalékos lehetett volna a pénzromlás mértéke – magyarán a különbség ilyen szinten elhanyagolható.

Ráadásul az árstopok kivezetésével együtt a kormány arról is döntött, hogy

10-ről 15 százalékra emeli az élelmiszerkereskedők kötelező akción tartását.

Azt a kereskedők választhatják ki, hogy a kormányzat által megadott termékkörben mely 10 élelmiszert akcióznak. Az öt százalékpontos kedvezmény növekedés lényegében azt jelenti, hogy más termékeknél beépül az árba a kivezetett ársapka.

Kormányzati döntés nyomán megszűnik az árstop, ugyanakkor emelkedik a kötelező akciózás mértéke az éllelmiszerboltokban Forrás: MTI/Hegedüs Róbert

Az elemző szerint mivel szeptemberben kiesik a bázisból a rezsicsökkentés átalakításának inflációs hatása, ezzel az ősz első hónapjában érheti be az alapkamatot a drágulás mértéke, ami ekkor 12,6 százalékos lehet. Ráadásul Török Zoltán szerint annyira felgyorsul a dezinfláció az év végéhez közeledve, hogy a várakozásoknál előbb, már novemberben 10 százalék alá eshet a pénzgyengülés üteme, majd decemberben akár 8 százalék alá is benézhet. Mindez egyébként rímel arra, amit Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a legutóbbi kamatdöntés után mondott.

Az erős forint árfolyam elkezdte kifejteni hatását az import termékeken keresztül – mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Hozzátette,

az élelmiszereknél egyértelműen vannak olyan termékkörök, amelyek olcsóbbak lettek,

így most az élelmiszerárak lényegében a tavaly év végi szinten tartózkodnak, miután az év eleji drágulások szerinte nagyjából „kimentek".

Arra a kérdésre, hogy az árszínvonal meddig eshet, azt mondta, hogy ez attól is függ, hogy milyen lesz az idei termés a mezőgazdaságban, az energiaárak hogy alakulnak az élelmiszeriparban, vagy a bérhelyzet hogy változik, mindenesetre annak, hogy visszajussunk oda, ahol tavaly augusztus-szeptemberben voltak, annak sok esélyét nem látja. „Egy-egy terméknél még lehet további csökkenés túlkínálat kialakulása esetén, de trendszerű, széleskörű ármérséklődésre nem számítok" – húzta alá a szakember.