Félmillió lakosát vesztette el New York városa

New York City, Edge, kilátóterasz, Manhattan
New York, NY, USA - July 6, 2022: Visitors to the Edge, a protruding 100-stories-high observation deck at 30 Hudson Yards in Manhattan, sit on the thrilling glass floor and have their photos taken.
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok legnagyobb városa, New York elveszítette lakossága több mint 5 százalékát, 468 ezer embert 2020 áprilisa és 2022 júliusa között - derül ki az amerikai adatnyilvántartó hivatal (US Census Bureau) új összegzéséből.
Vágólapra másolva!

Ennél nagyobb mértékben csökkent Kaliforniában San Francisco lakossága, amelyet a járvány idején polgárai 7,5 százaléka hagyott ott.

A nagymértékű lakosságvesztés ellenére New York továbbra is messze a legnépesebb amerikai város mintegy 8,3 millió lakossal.

Látogatók az Edge nevű üvegkilátón New York központjában, Manhattan városrészben Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 Tada Images/Shutterstock. No use without permission./Tada Images

Második helyen Los Angeles áll 3,8 millió, a harmadikon pedig Chicago 2,6 milliós népességgel a 2022. júliusi felmérés szerint. Mindkét város veszített lakosságából 2020 tavasza óta, de ez a hivatalos adatok szerint nem érte el a 100 ezret.

Az Egyesült Államok öt legnagyobb településének listáján még szerepel a Texas állambeli Houston, ahol 2022 júliusában 2,3 millió ember élt, ami azt jelenti, hogy a járvány első évében elveszített lakosságát 2022 közepére vissza tudta szerezni. Az Egyesült Államok ötödik legnagyobb városa az Arizona állambeli Phoenix több mint 1,6 millió lakosával.

A nagyvárosok lakosságvesztése a járvány első éveiben volt a legnagyobb

- derül ki az szövetségi adatnyilvántartó összegzéséből.

Az Egyesült Államok szövetségi államai közül a legtöbben Floridát veszik célba új lakóhelyként. Az ország délkeleti, óceánparti államába a járvány kezdete óta 655 ezer ember költözött át az ország különböző részeiből. A floridai közlekedési hivatal szerint 124 ezren New York-i rendszámtáblájukat cserélték le az új lakóhelyüknek megfelelőre.