Ezrével költöznek Magyarországra a németek

laptop notebook internetezés böngészés számítógép költözködés költözés
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy ezrével költöznek Magyarországra a németek, ami már a német közmédiának is szemet szúrt. Néhány év leforgása alatt negyedével nőtt a Magyarországon élő német nyugdíjasok száma. Az egyik német közszolgálati tévé most megpróbálta feltárni az okokat: arra jutott, hogy a németek leginkább politikai okokból választják tömegével Magyarországot, de az alacsony árak is vonzók.
Vágólapra másolva!

Riportot közölt a német Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) televíziós csatorna német állampolgárok kivándorlásáról és Magyarországra költözéséről. Az MDR-ről azt érdemes tudni, hogy alapvetően három középső tartomány, Szász-Anhalt, Szászország és Türingia állami műsorszolgáltatója. Tagja a szövetségi közmédia műsorszolgáltató szövetségének, az ARD-nek. Az április közepén leadott szűk negyedórás bejátszás azt a folyamatot mutatta be, hogy egyre több német állampolgár választja otthonának Magyarországot, különösen a Balaton térségét. Két településről külön is említést tettek: Marcaliról és Keszthelyről.

Az MDR riportere azt tapasztalta, hogy

Marcali utcáit járva komplett településrészek németesedtek el, a kapukon mindenhol német nevek szerepelnek.

Van köztük olyan, aki a szüleitől örökölte az ingatlanát, és üdülésre használja, ahogy van olyan is, aki hosszú ideje itt él.

Miért költözik egyre több német Magyarországra?

Többen mondták azt, hogy nem érzik otthon Németországban magukat, különösen a 2015-ös menekültválság óta. Mint ismert, akkor a német kormány megnyitotta a határait több százezer, főként gazdasági bevándorló előtt.

Az Orbán-kormány azonban prioritásként kezelte a határok fenntartását, ezért sok támogatója van Németországban. Ez pedig nemcsak elvi támogatást jelent, hanem vonzóvá is tette Magyarországot, amit a számok is alátámasztanak:

már 14 700-nál is több olyan német nyugdíjast tartanak nyilván, aki Magyarországra kéri a nyugdíjának a folyósítását. Öt évvel ezelőtt ez még 11 700 volt, vagyis néhány év leforgása alatt közel 25 százalékkal emelkedett a számuk.

További részletek ide kattintva olvashatók.