Túl sok a por egy ausztrál aranybányánál

bánya, bányászat
Two trucks transport gold ore from open cast mine. Barrick Cowal Gold Mine in New South Wales, Australia.
Vágólapra másolva!
Hatósági vizsgálat indult Ausztráliában az egyik legnagyobb aranybányát üzemeltető cég, a Newcrest Mining ellen. Az a gyanú ugyanis, hogy a megengedettnél nagyobb a porszennyezés az Új-Dél-Wales szövetségi államban található kiteremlési helyszínükön.
Vágólapra másolva!

Új-Dél-Wales ausztrál szövetségi állam környezetvédelmi hatósága vizsgálatot indított a Newcrest Mining nevű vállalat ellen annak gyanúja miatt, hogy egyik nagy bányájuk a megengedettnél nagyobb mértékű közvetlen légszennyezéssel jár, ami káros a közelben élők számára.

Az erről kiadott közleményben az áll, hogy a vállalat bányájánál túl sok por képződik.

Ezért a hatóságok vizsgálatokat helyeztek kilátásba a Cadia nevű bányánál, hogy mérésekkel állapítsák meg, mekkora egészségügyi kockázattal jár a környéken élők számára a szennyezés.

Ez különösen indokoltnak tűnik a hatóság szerint azt követően, hogy a szennyezés kezelésére korábban hozott intézkedések nem hozták a kellő eredményt.

A cég együttnűködést ígért, jelezve, hogy az iparág, amiben működnek, szigoriú sztenderdeket határoz meg a levegő szennyezettségére nézve, és elismerik, hogy a Cadia-nál ezzel lehetnek problémák.

A Newcrest Ausztrália vezető aranyipari vállalata. Tavaly augusztusban 15.000 ezer ausztrál dollárra (kb. 3,5 millió forint) büntették a Cadia bányánál tapasztalható légszennyezési problémák miatt. A vállalat prognózisa szerint egyébként a 2023-as pénzügyi évben a bánya 560 ezer uncia aranyat ad. A Mining.com beszámolója szerint egyébként épp a Cadia keltette fel korábban az amerikai aranyipari óriás Newmont érdekődését a cég iránt. Ennek vége egy közel 20 milliárd amerikai dollár értékű felvásárlás volt idén május elején.

Cikkünk kiemelt képén egy másik új-dél-walesi bányáról készült felvétel / forrás: Shutterstock