220 milliárd forintnyi büntetést fizet egy cég, mert cigarettát árult Észak-Koreának

Kim Dzsongun, Kim Jong-un, Észak-Korea
This picture taken on October 6, 2022 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on October 10, 2022 shows North Korea's leader Kim Jong Un (C) observing as the North Korean People's Army front-line long-range artillery division and air force squadron conduct a fire attack training exercise, at an undisclosed location. - North Korea's recent missile tests were "tactical nuclear" drills personally overseen by leader Kim Jong Un, state media said on October 10, adding the launches were a response to US-led joint military exercises in the region. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP) / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE --- /
Vágólapra másolva!
A British American Tobacco dohányipari óriás 635 millió dollárnyi büntetést fizet az amerikai hatóságoknak, mert 2007 és 2017 között megsértette a szankciókat, és cigarettát adott el Észak-Koreának.
Vágólapra másolva!

Hatalmas büntetést fizet az amerikai hatóságoknak a British American Tobacco (BAT), miután a vállalat beismerte, hogy a szankciókat megsértve cigarettát adott el Észak-Koreának 2007 és 2017 között – írja a BBC.

A vállalat összesen 635 millió dollár, azaz több mint 222 milliárd forint (plusz kamatok) megfizetésébe egyezett bele.

A keddi egyezség után a BAT vezetője, Jack Bowles azt mondta, hogy a cégnél „mélységesen sajnálják a helytelen magatartást".

Az Egyesült Államok a nukleáris és ballisztikus rakétákkal kapcsolatos tevékenységek miatt hozott szigorú szankciókat Észak-Koreával szemben.

A British American Tobacco a világ egyik legnagyobb dohányipari multinacionális vállalata, és egyike a 10 legnagyobb brit cégnek.

A BAT olyan márkákat forgalmaz, mint a Lucky Strike, a Dunhill és a Pall Mall.

Kim Dzsongun első számú észak-koreai vezető megtekint egy hadgyakorlatot Forrás: AFP/Str

Matthew Olsen, az amerikai igazságügyi minisztérium főügyészhelyettese kedden elmondta, a megállapodás egy hosszú ideje tartó vizsgálat tetőpontja. Egyúttal ez a minisztérium történetében a legnagyobb büntetés, melyet az Észak-Koreával szembeni szankciók megsértése miatt kiszabtak.

Hozzátette,

a BAT egy bonyolult hálózaton keresztül, harmadik félként működő társaságok bevonásával értékesített dohánytermékeket Észak-Koreának.

A multinacionális óriás az eladásokon összesen mintegy 428 millió dollárt keresett.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető köztudottan erős dohányos, és tavaly az USA megpróbálta elérni, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa tiltsa be az Észak-Koreába irányuló dohányipari exportot. Ezt akkor Oroszország és Kína is megvétózta.