Gyémántot találtak egy gyémántban

rózsaszín gyémánt, illusztrávió, drágakő, címlapkép
abstract pink background of crystal refractions
Vágólapra másolva!
Különleges leletről számolt be a De Beers, a világ vezető gyémántipari vállalata: egy 0,33 karátos nyersgyémántot mutattak be, melynek belsejében egy másik gyémánt van - derül ki a Mining.com cikkéből.
Vágólapra másolva!

Az ilyen találatok teljesen esetiek. A kettős gyémánt különlegességét az adja, hogy a külső gyémánton belül található egy belső üreg, amelyben egy másik drágakő van. A belső, kisebb gyémánt ebbe az üregbe szorult be, azon belül viszont szabadon mozoghat.

A vállalat azt közölte, hogy a lelet vagy egy afrikai, vagy egy kanadai bányájukból származik, de a pontos eredete már nem állapítható meg. A követ csak most jelentették be, de már tavaly novemberben igazolták azt az angliai De Beers Institute of Diamonds nevű intézményben, hogy természetes képződményről van szó. Az ott dolgozó szakérők szerint egy drágakőként gyenge minőségű gyémánt külső rétege fokozatosan lekopott az idők folyamán, ahogy a képződmény a Föld mélyrétegeiből a felszínre utazott, és csak a jobb minőségű anyag maradt meg, ami ez esetben egy külső gyémántból és egy magból, azaz a belső gyémántból áll.

A cég közölte, hogy a Dobogó szív névre keresztelt drágkövet kutatási célokra, illetve tanulmányozásra tartják meg, azaz nem tervezik értékesítését.

A De Beers orosz versenytársa, az Alrosa 2019-ben egy hasonló gyémánt megtalálását jelentette be, amit Matrjoska-nak neveztek el. Hivatalosan ez a világ első "gyémánt a gyémántban" regisztrált köve. Az a 0,62 karátos drágakő a becslések szerint több mint 800 millió éves, és belső gyémántját a növekedés során időben később követte egy külső gyémántköpeny kialakulása. A Matrjoska gyémántnál is igaz az, hogy a belső kő apró üregében elmozdulhat. A részletekről az Origo ebben a cikkében írt.

Cikkünk kiemelt képe illusztráció / dorrás: Shutterstock/Copyright (c) 2015 nikkytok/Shutterstock. No use without permission./Nikkytok