Rengeteget hajlandók fizetni egyes cégek azoknak, akik közel költöznek hozzájuk

line standing business queue moving employee box office job businesspeople holding layoff african diverse move group fired unemployed 
kirugás
kirugva
56931340 - group of multiracial businesspeople with cardboard boxes standing in a line
Vágólapra másolva!
Már több amerikai nagyvállalat is hajlandó fizetni a távolabb élő alkalmazottainak, ha beleegyeznek a közelebb költözésbe, és a napi szintű irodai munkavégzésbe - ezzel a világjárvány idején elfogadottá vált otthoni munkát próbálják ismét visszaszorítani. Ez a cél azonban akár 97.000 dollárba is kerülhet nekik alkalmazottanként - írja az Insider.
Vágólapra másolva!

A világjárvány intenzitásának enyhülésével az amerikai vállalatok zöme kétségbeesetten próbálja elkényelmesedett munkavállalóit rávenni a napi szintű irodai bejárásra.

Ennek érdekében akár több tízezer dollárt is hajlandók elkölteni az áthelyezési juttatásokra.

Az olyan amerikai óriásvállalatok, mint a Chevron, vagy a Walmart az újonnan belépő alkalmazottaiktól már egyenesen megkövetelik a mindennapi irodai munkavégzést, de ha kell, kifizetik az esetleges költözés árát is, amennyiben amúgy nem lenne akadálya a munkavállaló alkalmazásának.

A ZipRecruiter munkaerő-kölcsönző platform megjegyezte, hogy a közelmúltban 3,8 millió olyan álláshirdetés jelent meg az Egyesült Államokban, amely említette az áthelyezési támogatást. 2020-ban ez a szám még kevesebb, mint 2 millió volt. Az Indeed álláskereső portál esetében pedig a hirdetések 75 százalékában szerepel ez az igénybevehető juttatás.

Illusztráció Forrás: 123rf

A cégek számára ez azonban egyáltalán nem olcsó mulatság. Egy új alkalmazott költöztetése 19.000 dollárba (több mint 6,5 millió forint) kerülhet egy bérlőre vetítve, és akár 72.000 dollárba is egy lakástulajdonosnál, közölte a vállalatoknak az alkalmazottaik költöztetésében segítő ARC Relocation. A már a cégnél dolgozók esetében az összegek ennél is nagyobbak: 24.000 dollár egy bérlőnél és 97.000 dollár egy tulajdonosnak.

William Mulholland, az ARC Relocation tulajdonosa az Insidernek azt nyilatkozta, hogy

a cégek számára a legnagyobb költséget az ingatlanügynökök megfizetése jelenti,

akiket arra szerződtetnek, hogy segítsenek az alkalmazottaknak megvásárolni és eladni az otthonukat. Az ingatlanügynöki jutalék egy átlagos otthonért szerinte 21.000 dollár.

A költözési támogatásba beleértendők a háztartási ingóságok csomagolásának és szállításának költségei, valamint a vállalati lakások több havi bérleti díjának fedezete is.

Az Appian, egy virginiai székhelyű felhőalapú számítástechnikai vállalat 109 olyan távmunkásának fizetett, akik az elmúlt három évben csatlakoztak a vállalathoz, hogy azok Virginiába költözzenek.

"Mi továbbra is a személyes irodai jelenlétű munkavégzést támogatjuk" - mondta Matt Calkins, az Appian vezérigazgatója.

Némely vállalat azonban nem csak a költözési juttatással próbálja rávenni dolgozóit a mindennapos irodai bejárásra.

A JPMorgan és a Twitter vezetősége például bizonyos korrekciós intézkedések életbe léptetésével fenyegetőznek, ha beosztottjaik nem hajlandók legalább heti három napot a munkahelyük címén tölteni. Sokan azonban attól tartanak, hogy az irodába való visszatérés miatt kevésbé lesznek produktívak, és sérülhet a munka és a magánélet egyensúlya.