Mintha nem a Földön járnánk: képeken és videókon a jövő elképesztő csodavárosai

okosváros
Lilypad az önmagát fenntartó, lebegő ökováros
Lilypad az önmagát fenntartó, lebegő ökováros
Vágólapra másolva!
Léteznek a Földön hatalmasra nőtt metropoliszok, amelyek végtelenül bonyolult struktúráikat elsősorban a belső fejlődésüknek köszönhetik. De csúcsvárosok nem csak így jöhetnek létre, hanem a tervezőasztalon is. A jövő városai a környezettel való harmónia és az új technológiák alkalmazásának jegyében születnek. A tervezett hatalmas fejlesztések, illetve a folyamatban lévő projektek azt ígérik, hogy már a viszonylag közeli jövőben ellátogathatunk a városépítészet tökéletesen új szemléletét tükröző helyekre. Cikkünkben a Blikk összeállításának segítségével bemutatjuk számos szuperváros tervét.
Vágólapra másolva!

The Line (Szaúd-Arábia)

A szaúd-arábiai kormány a Neom megafejlesztési projekt részeként mutatta be a 170 kilométer hosszúra és 500 méter magasra tervezett lineáris város látványterveit. A hosszúsága (amely annyi, mint a Budapest-Pécs távolság légvonalban), és várhatóan kilencmilliós lakossága ellenére a The Line (ami magyarul "A vonal" jelent) mindössze 200 méter széles lesz, és a közlekedési rendszere az ígéretek szerint 20 perces utazási idővel köti össze majd a két végét - írja a Dezeen építészeti magazin. Az Origo cikkét a fejlesztésről ide kattintva éri el.

Telosa (USA)

Bjarke Ingels dán építész és stúdiója, a BIG tervezi a Telosát, egy ötmilliós várost, amelyet a semmiből építenének fel egy egyelőre meg nem nevezett helyszínen az Egyesült Államok egyik sivatagos részén. A projekt Marc Lore milliárdos vállalkozó ötlete, aki azt reméli, hogy ez lesz „a világ legfenntarthatóbb városa". A projektről az Origo korábban ebben a cikkében írt.

BiodiverCity (Malajzia)

Szintén a BIG tervezőiroda nevéhez fűződik a malajziai Penang-sziget partjainál épített három mesterséges szigetből álló, 1821 hektáros BiodiverCity. A liliomfűszerű szigetek várhatóan 15-18 ezer lakosnak adnak majd otthont, és egy autonóm, autók nélküli közlekedési hálózat fogja összekötni őket. Az épületeket főként bambusz, fa és újrahasznosított anyagokból előállított beton kombinációjával építik majd.

Amaravati (India)

A Krishna folyó partján fekvő Amaravati város az indiai Andhra Pradesh állam új fővárosa lesz. Egy tűhegyes formájú kormányépület köré rendeződik majd, és központi kerületének több mint 60 százalékát zöldterületek vagy víz foglalja majd el.

Lapozzon, a következő oldalon újabb futurisztikus városok terveit mutatjuk be!