Új csúcsra érhet az arany ára

arany, aranyipar, aranybányászat, aranyár, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
Small gold nuggets in an antique measuring
Vágólapra másolva!
Az arany árfolyama hamarosan mindenkori csúcsra emelkedhet, és akár tartósan ott is maradhat – derül ki a piaci elemzők véleményeiből. A befektetők ugyanis világszerte keresik a biztonságos menedékeszközöket.
Vágólapra másolva!

Ahogy az elmúlt időszakban a bankrészvények jelentősen csökkentek az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) és a svájci Credit Suisse válsága miatt - az Origo cikkét itt érheti el -, ráadásul az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed is módosíthatja a kamatemelési ciklusát, úgy válhat egyre értékesebbé az arany – derül ki a CNBC által idézett elemzői véleményekből.

A befektetők ugyanis tömegesen kereshetnek biztonságos menedéket az állampapírokban és aranyban, aminek hatására a sárga nemesfém unciánkénti árfolyama elérheti a 2500-2600 dolláros szintet is

– mondta Tina Teng, a CMC Markets elemzője.

Az arany árfolyama egyébként hétfőn már átlépte (noha csak rövid időre) a 2000 dolláros határt, és tavaly március óta a legmagasabb szintre emelkedett. A nemesfém nagyjából 10 százalékot drágult azóta, hogy az SVB válságba került.

Mindenkori csúcsra emelkedhet az arany árfolyama Forrás: shutterstock

A Refinitiv adatai szerint az arany 2020 augusztusában érte el a mindenkori árfolyamcsúcsát, 2075 dolláros unciánkénti értékkel.

További lendületet adhat az aranynak, hogy nem csillapodik a központi bankok nemesfémvásárlása. Ez pedig tartós keresletet generálhat, tovább fokozva a drágulási ütemet – tette hozzá Randy Smallwood, a Wheaton Precious Metals szakértője. Smallwood úgy számol, hogy az arany ára akár 2500 dollárig is emelkedhet.

Az Arany Világtanács (World Gold Council) friss közlése szerint 2022-ben 11 éves csúcsra emelkedett az arany iránti kereslet, elsősorban a jegybankok felől mutatkozó igény miatt.

A központi bankok tavaly 1136 tonna aranyat vásároltak, ami 55 éves csúcsnak számított.

Vannak olyan elemzők, mint a Fitch Solutions szakértői, akik úgy számolnak, hogy már a közeljövőben („a következő hetekben") reális lehet a 2075 dolláros magasság elérése. A cég ezt elsősorban a „globális pénzügyi instabilitással" magyarázza, amely támogatja a klasszikus menedékeszközök iránti keresletet. A Fitch elemzői emellett úgy kalkulálnak, hogy az arany ára tartósan magas is maradhat.

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!