Csalás áldozata lehet, ha ettől a webshoptól rendel

Illusztráció, csalás, átverés, becsapás, unokázós csalás
Frustrated senior retired woman touching head, looking at laptop screen with despair, getting bad news, reading online chat message, email letter. Problem with computer concept
Vágólapra másolva!
Az internetes vásárláskor a saját érdekünkben érdemes meggyőződnünk arról, hogy biztonságos oldalon járunk-e. Egy áruházlánc, valamilyen cég, de még a saját pénzintézetünk sem fogja a bankkártyánk adatait kérni sms-ben, e-mailen, vagy telefonon keresztül. A Promotions.hu egyik olvasója belefutott egy ilyen átverésbe, érdemes levonni belőle a tanulságot.
Vágólapra másolva!

Nem újdonság, hogy a csalók egy teljes weboldalt építenek fel amiatt, hogy kicsalják az ügyfelek adatait, ráadásul igazán profin teszik ezt. Az internetes portál egyik olvasója például cipőt szeretett volna rendelni, így tévedt fel az mbtcipők.com oldalára. Már az gyanús volt neki, hogy az akciók túlságosan is csábítóak voltak, de ellenőrizte, hogy biztonságos oldalon jár-e. A weboldal még cikkünk írásakor is elérhető volt.

„A xn--mbtcipk-7mb.com a Visual Meta GmbH által üzemeltett online bevásárlóközpont, mely ruházati termékeket, cipőket, táskákat és kiegészítőket kínál a vásárlóknak. Az oldalon számos online shop árukínálatát megtalálhatja, így önnek nem kell a webshopok oldalait egyenként végigböngésznie, ha egy terméket keres. A xn--mbtcipk-7mb.com nem foglalkozik kiskereskedelemmel és forgalmazással, hanem önálló weboldalként infrastruktúrát biztosít a webshopok termékkínálatának eléréséhez"

- áll a webshop bemutatkozásában.

A weboldal tényleg profin van összerakva, és a vásárló ki is nézett magának egy cipőt, amit megrendelt. A honlapon nem volt utánvételi lehetőség, így bankkártya adatainak a megadásával kellett kifizetni a rendelést.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Néhány másodperc múlva meg is érkezett az üzenet a Raiffeisen Banktól, hogy az illető csalás áldozatává vált, és az adatait egy adathalász oldalnak adta ki.

A pénzintézet résen volt, rögtön letiltották az átutalást, mivel a csalók valószínűleg már afféle feketelistán voltak a banknál.

Tehát az áldozat szerencsésen megúszta ezt a kalandot, de érdemes tanulni ebből is. Igyekezzünk jól bevált, biztonságos oldalakon vásárolni, amik bővelkednek vásárlói értékelésekkel. Ha valami túl szép, vagyis ebben az esetben túl olcsó, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem az.

Ha csalást észlelünk Magyarországon, érdemes jelezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek. Ha azonban már megtörtént a baj, akkor azonnal értesítsük a bankunkat.