Növelte forgalmát és nyereségét a Stellantis

Stellantis, vállalat, autóipari vállalat, autó, ipar
The sign is seen outside of the FCA US LLC Headquarters and Technology Center as it is changed to Stellantis on January 19, 2021 in Auburn Hills, Michigan. - Newly-created European carmaker Stellantis motored its way January 18, 2021 onto the Paris and Milan stock exchanges. Stellantis -- created by the merger of France's PSA and US-Italian rival Fiat Chrysler -- is the world's fourth-biggest automaker by volume. (Photo by JEFF KOWALSKY / AFP)
Vágólapra másolva!
Bevételének és nyereségének jelentős növekedésével zárta a 2022-es évet a Stellantis autóipari konszern a honlapján szerdán közzétett jelentés alapján.
Vágólapra másolva!

A Stellantis 179,6 milliárd euró nettó bevételt ért el 2022-ben, 18 százalékkal többet az előző évinél,

részben az általános áremelkedésnek, a kedvező termékportfóliónak és a pozitív devizahatásnak köszönhetően.

Az egyszeri tételekkel kiigazított üzemi eredmény 29 százalékkal 23,3 milliárd euróra emelkedett. A konszern 13,0 százalékos bevételarányos jövedelmezőséget ért el, meghaladva a 2030-ra kitűzött 12 százalékos célt.

A Stellantis nettó nyeresége 16,8 milliárd euró lett, 26 százalékkal magasabb a 2021-esnél. Az igazgatótanács 4,2 milliárd euró, törzsrészvényenként 1,34 euró osztalék kifizetésére tesz javaslatot a közgyűlésnek. Az igazgatótanács jóváhagyta részvények nyíltpiaci visszavásárlását 1,5 milliárd euró értékben 2023 folyamán.

"A rekord pénzügyi eredményeink és a Dare Forward 2030 stratégiai terv végrehajtása mellett Európában is bizonyítottuk elektromobilitási stratégiánk hatékonyságát.

- kommentálta az éves jelentést Carlos Tavares, a Stellantis vezérigazgatója.

Illusztráció Forrás: AFP/Jeff Kowalsky

A Stellantis 288 ezer teljesen elektromos, akkumulátorral üzemelő (BEV) személygépkocsit értékesített 2022-ben, 41 százalékkal többet az előző évinél. A Stellantis elektromos autó portfoliója jelenleg 23 modellt tartalmaz, amit 2024 végére 47-re tervez bővíteni. A 2030-ra kitűzött cél több mint 75 elektromos modell és ötmilliós éves értékesítési volumen éves szinten.

A Stellantis piacvezető az elektromos haszongépjárművek értékesítésében Európában (EU30) és a második legnagyobb az elektromos járművek értékesítésében.

A Fiat New 500 a legsikeresebb elektromos autó Olaszországban, a Peugeot e-208 pedig a legsikeresebb Franciaországban. A plug-in (tölthető) hibrid autók piacán pedig az Egyesült Államokban vezeti az eladásokat.

A beszámoló alkalmával a Stellantis megerősítette öt új gyár építését, hármat Európában és kettőt Észak-Amerikában az Automotive Cells Company, a Samsung SDI és az LG Energy Solution cégekkel folytatott együttműködés keretében.