Az egyszerűség, az egyénre szabottság jelentik az idei év lakberendezési irányait

Horváth Norbert
Horváth Norbert lakberendezési szakértő, a Vesta Home tulajdonosa
Vágólapra másolva!
Milyenek lesznek a jövő bútorai? Mik a legnépszerűbb lakberendezési trendek napjainkban? A családi vállalkozásként indult Vesta Home mára a hazai lakberendezési és árnyékolástechnikai piac meghatározó szereplőjévé vált, mely a Bellamo Premium bútoraival kiegészülve átfogó lakberendezési tanácsadást is nyújt ügyfeleinek. Az iménti kérdésekről is beszélgetett az Origóval a cég alapító-tulajdonosa, Horváth Norbert.
Vágólapra másolva!
Horváth Norbert lakberendezési szakértő, a Vesta Home alapító-tulajdonosa Forrás: Horváth Norbert

A TV2 Mokka című reggeli műsorűnak állandó szakértőjeként az egyik adásban nemrég arról beszélt, hogy milyen funkciókkal bír a jövő ülőbútora. Mire és hogyan fogunk ülni otthonainkban a közeli jövőben?

A jövő ülőgarnitúrájánál az amerikai konyhás nappalik elterjedése miatt egyre keresettebbek a mozgatható, forgatható háttámlák, fej- és kartámaszok, valamint a különféle praktikus és a kényelmet fokozó kiegészítő elemek, mint a beépített hűtő, laptop tartó asztalka, vagy a relaxációs funkciók.

Szokatlannak hangzik a hűtő funkció egy ülőbútornál. Ez mit jelent?

A hűtő funkció egészen pontosan azt jelenti, hogy vannak ma már olyan nagyobb kanapék is, amelyek beépített minibárt, borhűtőt, valamint pohártartót is tartalmaznak. A forgatható háttámlájú ülőbútorokat sokszor keresik azokba a lakásokba, irodákba, ahol a padlótól a mennyezetig érő üvegfelületek vannak, így a kilátásban is gyönyörködhetünk, míg igény esetén a konyha, vagy az étkezőrész felé fordulva könnyebben beszélgethetünk a család vagy a baráti társaság konyharészben sürgölődő-forgolódó tagjaival. A relaxációs funkciók magukban foglalják a masszázst, és azt is, hogy a bútor akár közel fekvő pozícióba is dönthető. Újításként megemlíthetők a folttaszító tulajdonsággal bíró és kopásálló „aquaclean" szövetek, amelyek szintén népszerűek, hiszen esztétikus megjelenésük mellett könnyen és gyorsan tisztíthatók, ami kényelem szempontjából ugyanolyan – néha akár nagyobb – fontossággal is bírhat a gyerekes vagy háziállattal is rendelkező családok számára.

Példa a hűtő funkcióval ellátott bútorra: a GIRRO liquer bútor Forrás: Bellamo Premium Comfort

Ebből arra lehet következtetni, hogy a modern kényelmi funkciók iránti igény már megjelent a vásárlói igényekben is. Jól gondolom?

A lakberendezés tekintetében kétféle vásárlót különböztethetünk meg. Az egyik, aki mindig a legújabb divatot követi, és így főleg dizájnbútorokat vesz, ő 3-5 évente felújítja a lakását, de van, aki inkább egyszer vesz "basic" formájú, pasztellesebb színű, drágább bútort, amitől elvárja, hogy strapabíróbb, és jobb minőségű legyen. Ez utóbbi akár 25 évig, sőt, egyes gyártók elsőosztályú kínálatában lévő, bőrrel bevont bútorai megfelelő ápolás mellett pedig akár élethosszig is szolgálhatják a családot.

A Belluno ülőgarnitúra az egész családot szolgálja Forrás: Bellamo Premium Comfort

Ön szerint mik lesznek idén a lakberendezési trendek itthon és külföldön?

A minimál stílus egyre népszerűbb idehaza is, de külföldön mindenképpen, bár persze a kulturális sajátosságok is alakítják az egyes földrajzi helyek és tájegységek lakberendezési stílusát. A spanyol és az olasz modern otthonoknál a mediterrán stílus manapság keveredik az előbb említett minimalista stílussal. Ez a gyakorlatban talán úgy szemléltethető a legjobban, hogy a luxus keveredik a minimalista vonásokkal. Az északi országokban (például Svédországban) a nagyon klasszikus minimalista stílus a menő (fekete, fehér, szürke színekkel). A minimál jegyre az a jellemző, hogy mindig egyfajta szerkezetet használ ki. Érthetőbben fogalmazva: a nagyon extravagáns fotelt szolgálja ki a fal és a padló is.

A kulcsszavak az egyszerűség és az egyénre szabottság.

Sokan kérnek fel szakembert otthonuk berendezésére, míg vannak, akik inkább maguk alakítanák azt. Milyen könnyedén megvalósítható tippeket adna egy lakás otthonosabbá tételéhez, dekorációjához?

Akár egy – egy dísztakaróval, ágypárnával, képpel is csodákat lehet művelni. De ajánlom a könnyedén, két darab csavarral is felrakható falpanelek használatát is. Ezzel nagyon hangulatossá lehet tenni a lakást. Jó ötlet lehet egy fal vagy falrész tapétázása, a függönydrapériák és a szőnyegcsere is egy kis otthonfrissítésre.