Kiderült, hogy miért finomabb a mangó, ha laptop előtt esszük

mangó 4 mostohán kezelt, ám rendkívül egészséges zöldség és gyümölcs
Vágólapra másolva!
A képernyők által kibocsátott kék fény miatt sokan megpróbálják korlátozni az elektronikai eszközök kijelzői előtt töltött időt. Egyes növények azonban jobb ízűek a kék fénytől. Kutatók arról számoltak be az Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban, hogy a mangó pirosabbá, édesebbé és érettebbé válhat, ha több napon keresztül kék fénynek van kitéve.
Vágólapra másolva!

A fotoszintézishez és a gyümölcsök éréséhez a növények számára nélkülözhetetlen a napfény. Phys.org cikke szerint a fény befolyásolhatja egyes gyümölcsök héjának megjelenését, növelheti a cukortartalmukat és a pigmentek mennyiségét. Ilyen például a paradicsom, amely klorofillt tartalmaz vagy a mangó, amely a vastag héjában olyan pigmentet tartalmaz, amelynek köszönhetően megváltozik a gyümölcs színe a fény hatására.

Yuanwen Teng és munkatársai tanulmányukban azt kutatták, hogy a kék fény hogyan befolyásolja a mangó érettségét és minőségét. A kutatók a vizsgálat során a gyümölcsök egy részét kék fénynek tették ki, míg a többit a sötétben tartották. A folyamat hosszúsága 9 nap volt. A munkájuk során arra a következtetésre jutottak, hogy a kék fényben tartott mangók héjában sokkal több antocián volt, így azok sokkal pirosabbak voltak, mint a sötétben hagyott gyümölcsök.

Emellett a kék fény által megvilágított mangóknak a húsa puhább, édesebb és sárgább volt, valamint több szacharózt és karotinoidot tartalmazott.

A képen balra a sötétben tartott mangók láthatóak pár nap után, jobbra pedig azok, amelyek kék fénynek voltak kitéve:

További vizsgálatok során a csoport megállapította, hogy a kék fénynek nem volt jelentős hatása a gyümölcsök húsára, mivel nem jutott át azok héján. A kutatók szerint további vizsgálatokra lenne szükség ahhoz, hogy lássák a színes fény hogyan befolyásolhatja a gyümölcsök belső minőségét.