Történelmet írtak a külföldön élő indiaiak

Indian Rupee, indiai rúpia, pénznem, A rúpia India hivatalos pénzneme
A fruit vendor counts a wad of Indian Rupee currency notes for payment at his roadside stall in Mumbai on July 19, 2022. - The Indian rupee fell to more than 80 per US dollar for the first time on record on July 19, as the greenback extended its rally and foreign capital outflows intensified. (Photo by INDRANIL MUKHERJEE / AFP)
Vágólapra másolva!
A külföldön élő indiaiak alkotják a világ legnagyobb diaszpóracsoportját, mintegy 18 millió fővel. Ez azt is jelenti, hogy ezek a magánszemélyek egyre nagyobb pénzösszegeket utaltak vissza a hazájukba az évek során. Idén a teljes hazautalás már elérte a 100 milliárd dolláros álomhatárt is. Ekkora hazautalt összegre soha nem volt még példa egyetlen orszában sem.
Vágólapra másolva!

A Világbank adatai szerint a külföldön élő indiaiak 2022-ben mintegy 100 milliárd dollárnyi összeget utaltak vissza a hazájukba, amivel történelmet írtak.

India ugyanis első országként érte el ezt a határt.

A Quartz.com által idézett jelentés hangsúlyozta, hogy az összeg növekedését fokozzák például az Egyesült Államokban, és más OECD-országokban, tapasztalt béremelések és az erős munkaerő-piaci körülmények.

A hazautalások az indiai GDP mintegy 3 százalékát teszik ki, az összeg pedig 2021-képest 12 százalékkal emelkedett.

Az indiai hazautalások idén elérték a 100 milliárd dolláros álomhatárt Forrás: NurPhoto via AFP/Soumyabrata Roy

Ugyancsak segítette a hazautalások növekedését az indiai rúpia leértékelődése az amerikai dollárral szemben. A rúpia ugyanis január óta 10 százalékkal gyengült az amerikai fizetőeszközhöz képest.

A Világbank hozzátette, hogy a Dél-Afrikából Indiába irányuló pénzküldés 26 százalékkal, Thaiföldről 17 százalékkal, Japánból pedig 14 százalékkal lett olcsóbb az elmúlt évben, az árfolyamhatások miatt.

Bár korábban is erős volt a kivándorlás Indiából (a diaszpórában különösen nagy számban vannak jelen külföldön letelepedett indiai diákok), a koronavírus-járvány után a tendencia még fel is gyorsult. Számos ország, például Kanada, Új-Zéland, Németország és Írország is hozott olyan döntéseket, melyek megkönnyítették a szakképzett külföldi munkaerő beáramlását. Ezzel pedig számos indiai állampolgár élt.