Változik a bankfiókok nyitvatartása az év végén

hitel, hitelvállalás, hitel vállalás, hitel ügyintézés, hitel felvétel, ügyintézés, illusztráció
Portrait of young bank officer consulting with businesswoman while sitting at office in front of laptop.
Vágólapra másolva!
Bár idén a karácsony és a szilveszter hétvégére esik, az év végi bankfióki nyitvatartások így is okozhatnak meglepetéseket. A BiztosDöntés.hu szakértői szerint nagyobb kihívást okozhat majd a január első hetéig tartó igazgatási szünet: az igazolások beszerzése megnehezül, a földhivatali munka szüneteltetése pedig átmenetileg nem teszi lehetővé a jelzálogjogok bejegyzését, így a lakáshitelek kiutalását is.
Vágólapra másolva!

Rövidített banki félfogadások

Bár az idén az év végi ünnepek hétvégére esnek, ezért a bankfióki nyitvatartásban nem okoznak túl komoly gondokat. Ugyanakkor egyes pénzintézeteknél a megszokottól eltérő nyitvatartással találkozhatunk. Így például a jellemzően a bevásárlóközpontokban lévő, az általánosnál hosszabb, esetleg szombati nyitvatartással bíró kirendeltségeknél meglepetés is érhet minket, ha rutinból szeretnénk ügyeket intézni. A BiztosDöntés.hu adatai szerint az alábbi változások várhatóak az év hátralévő napjaiban a banki kirendeltségek nyitvatartásaiban.

December 23-án, pénteken

- már délben bezárnak az Erste fiókok
- a CIB Bank Allee és Westend fiókja 16 órakor zár

December 24-én, szombaton

- a szombati nyitvatartással rendelkező bankfiókok is zárva tartanak az OTP-nél

December 25-én, vasárnap és 26-án, hétfőn

- minden bank minden egysége zárva tart

December 30-án, pénteken

- az Erste bankfiókokat délig lehet felkeresni
- a CIB Bank valamennyi kirendeltsége 13 órakor zár
- minden OTP bankfiók legkésőbb 16:00 órakor bezár

December 31-én, szombaton

- sem nyitnak ki a jellemzően a plázákban működő és szombaton is nyitva lévő OTP fiókok

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Közel három héten át nem lesz jelzálog bejegyeztetés

Gergely Péter, a portál hitelszakértője arra figyelmeztet, hogy

a bankfiókok nyitvatartása ellenére bizonyos ügyletek intézése megnehezülhet.

A kormányzati szerveknél ugyanis a 2022. december 22. és 2023. január 6. közötti igazgatási szünetet rendeltek el. Ezen időszakban a kormányablakok és az okmányirodák többsége zárva tart – megyénként 2-4 Kormányablak lesz nyitva,

Budapesten 4 kirendeltség, illetve a Központi Okmányiroda tart félfogadást.

A banki ügyintézéshez – például a családtámogatások igényléséhez szükséges – igazolások beszerzése ezen időszak alatt megnehezülhet.

Ugyancsak igazgatási szünet lesz a fővárosi és megyei kormányhivatalok ingatlanügyi hatósági feladatait ellátó földhivatali szervezeti egységekben is. Az igazgatási szünet megkezdésekor folyó ingatlanügyi hatósági ügyek ügyintézési időtartamának a számítása megáll, a földhivatalok feladataikat nem látják el és az ügyfélfogadás is szünetel. Az ingatlan nyilvántartási kérelmeket (például a széljegy-bejegyzéseket) a földhivatalok így leghamarabb 2023. január 9-i érkezéssel széljegyzik a tulajdoni lapon. Miután a földhivatalok a mai (december 21-i) napon a december 20-án beérkezett bejegyzési kérelmeket dolgozzák fel, nincs már mód idei széljegy bejegyzés kérésére. Ez pedig azt jelenti, hogy az előttünk álló közel 3 hétben nem igazán lehet majd lakáshitel-kiutalásokat indítani, hiszen annak feltétele a jelzálogjog tulajdoni lapra (széljegyre) történő bejegyzése – jelezte Gergely Péter.