Ínyenc étterem lesz a kínai űrállomáson, itt van a menüsor

Tienkung űrállomás, Kína
A Tienkung űrállomás
Vágólapra másolva!
Vagdalt malachús fokhagyma mártásban, savanyított káposzta, teák, üdítők, friss zöldség és gyümölcs – ez nem egy kínai étterem, hanem a Tienkung (magyarul: Mennyei palota) űrállomás menükínálatának néhány fogása.
Vágólapra másolva!

Ismert, hogy Kína prioritásává tette az űrkutatást, az űripart és egyáltalán, mindenféle űrtevékenységet. Ennek már számos jele van, ezek közül emeltünk ki egyet: a hírek szerint hamarosan útjára indítják a Tienkung űrállomást, ami kisebb lesz ugyan a Nemzetközi Űrállomásnál (ISS), a kevesebb asztronauta azonban jóval kényelmesebben töltheti majd el ott űrbéli tartózkodását. Ennek egyik oka lehet, hogy

a legénységet 120 különböző étellel, köztük friss zöldséggel és gyümölccsel látják majd el.

Kung bao csirke Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 Kravtzov/Shutterstock. No use without permission./Kravtzov

A „menüt" a kínai űrhivatal az asztronautákkal együtt dolgozta ki, és többek között olyan fogásokat tartalmaz majd, mint

  • vagdalt malachús fokhagyma mártásban
  • kung bao csirke
  • borsos marhahús
  • savanyított káposzta.

A hűtőszekrényt megtöltik még teákkal, üdítőitalokkal és levesekkel is. Az ételeket csontmentesen, szilárd állapotban, kisebb adagokban tárolják majd, és a levest sem lehet csak úgy kanalazgatni a mikrogravitációban, mindenesetre az ellátmány kérdésében nem ismernek tréfát.

A Tienkung űrállomás Forrás: Wikipedia

Még egy kisebb konyhájuk is lesz mikrohullámú sütővel,

hogy a legénység bármikor melegételhez juthasson, ha szeretne. Mivel a mikrogravitációs környezetben csökken az ízérzékelés, fűszeres szószok és mártások is járnak majd a menühöz.

Az űrállomás mindemellett kényelmes is lesz: igaz, csak három űrhajós férhet el rajta, de a legénységi kabin tágasabb az ISS-énél, például dupla ágymatraccal. Ügyeltek a zajszintre is, ami a laborokban 58 decibel alatt marad, míg a hálókörletekben a tervek szerint nem éri majd el a 49 decibelt.

Forrás: player.hu