60 millió órát nyertek egy országban azzal, hogy a dolgozók nem ingáztak munkahelyükre

beautiful,happy,person,girl,female,people,morning,caucasian,brunette,bed,pajamas,sleeping,lying,rest,resting,sleep,relax,home,woman,indoors,attractive,relaxing,bedroom,wake up,young adult,top view,waking up beautiful happy person girl female people mornin
top view of young attractive woman in pajamas sleeping on bed in the morning
Vágólapra másolva!
Az otthonról dolgozó amerikaiak összesen mintegy 60 millió órát nyertek azzal, hogy nem kellett ingázniuk a munkahelyük és az otthonuk között – derül ki egy friss felmérésből. A dolgozók a felszabadult időnek köszönhetően például kialudhatták magukat.
Vágólapra másolva!

Egy friss felmérés szerint a távmunkában dolgozó amerikaiak

összesen 60 millió órát nyertek azzal, hogy a koronavírus-járvány alatt nem kellett ingázniuk a munkahelyük és az otthonuk között

– ez derül ki a Federal Reserve Bank of New York friss kutatásából, amely az American Time Use Survey adatait elemezte. A kutatás célja az volt, hogy felmérje, a dolgozók mivel töltötték a távmunka miatt felszabadult idejüket.

A felmérés szerint a különböző szabadidős tevékenységek mellett a munkavállalók főleg alvásra használták a megnyert időt – írja a Bloomberg.

A távmunka nem jár a termelékenység szükségszerű csökkenésével Forrás: Origo

Noha sok amerikai vállalat igyekszik visszacsábítani az irodába a dolgozókat,

az alkalmazottak nagyjából 15 százaléka még most is teljesen távmunkában dolgozik, 30 százalék pedig vegyes munkarendben

– mondta Nick Bloom, a Stanford Egyetem professzora. A kutatók arra jutottak, hogy az otthoni munkavégzésnek köszönhetően a munkára és utazásra fordított idő csökkent, és így a dolgozóknak több idejük maradt például házimunkára vagy testmozgásra.

A jelentés szerzői hangsúlyozták, hogy az adatok alátámasztják, miért preferálja sok alkalmazott a távmunkát. A rugalmas munkarend lehetősége tehát várhatóan egyre fontosabb szempont lesz a munkahelyeken.

A kutatók korosztályok szerint is megnézték a felszabadult idő felhasználását.

Míg a fiatalabb dolgozók több időt fordítottak testmozgásra és különböző szabadidős tevékenységekre, addig az idősebbek inkább a házimunkára és a gyermekgondozásra fordították a felszabadult időt.

Az otthonról dolgozó amerikaiak többsége az elegendő alvást tartja a távmunka legnagyobb előnyének Forrás: shutterstock

A fiatalok és az idősek egyaránt beszámoltak azonban arról, hogy

a távmunkának köszönhetően több idejük maradt aludni.

Ez a megállapítás pedig önmagában is jó hír, mivel a dolgozókat hosszú ideje terhelő krónikus alváshiány nemcsak súlyos egészségügyi kockázatot jelent, de a munkahelyi produktivitást is csökkentheti.

Ráadásul Alexia Cambon, a Gartner tanácsadócég humánerőforrással foglalkozó részlegének kutatási vezetője hangsúlyozta, önmagában az, hogy a munkavállalók a távmunka miatt kevesebb időt fordítanak a munkára,

nem feltétlenül jelenti a produktivitás csökkenését.

A 9-től 5-ig tartó irodai munka ugyanis sok esetben olyan energiaelvonó tevékenységekkel is jár, melyek kifejezetten csökkentik a termelékenységet és a munkahely iránti elkötelezettséget. Következésképpen, a távmunkában dolgozók akár még hatékonyabbak és elkötelezettebbek is lehetnek, mint az irodában dolgozók.