Mérséklődött a gáz ára, és ez nagyon jót jelent

Kardoskúti, földgáztároló, Kardoskút, Földgáz, cső
Kardoskúti földgáztároló
Vágólapra másolva!
Javultak a gazdasági kilátások, miután enyhült az energiaárak okozta sokk az elmúlt hetekben a VIlággazdaságnak nyilatkozó elemzők szerint. A növekedés minden szakértő szerint fékeződik, de összességében 2023-ban is pozitív tartományban maradhat.
Vágólapra másolva!

Azzal, hogy szakad az áram és gáz ára, talán nem kell a legrosszabb forgatókönyvre felkészülni, ma már nem annyira borúsak a kilátások, mint két héttel ezelőtt – mondta a VG-nek Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője, miután biztató hírek érkeztek az európai energiapiacról, hiszen hosszú hónapok után ismét 100 euró (41 ezer 213 forint) alatt jegyezték a gáz árát a holland tőzsdén. Emlékezetes, augusztusban 350 eurónál (144 ezer 245 forint) is állt a jegyzés, ami súlyos terhet rótt az európai, benne a magyar gazdaságra.

A kardoskúti földgáztároló Fotó: Polyák Attila - Origo

A szakember hozzátette, hogy még ki kell várni a következő havi adatokat, de az is lehetséges, hogy

januártól mérséklődnek a lakosság által fizetendő gázárak, a csökkenő költségekkel pedig idővel a vállalatok és az önkormányzatok is találkozhatnak, ami enyhítheti a gazdaságra nehezedő feszültségeket.

Ugyanakkor hangsúlyozta, annyira hektikusak a piacok, hogy nagyon nehéz bármit előre jelezni, de most szerinte is tényleg a jó irányba mennek a folyamatok.

További részletek a Világgazdaság oldalán olvashatók.