Dagad a brit botrány - kutatnak II. Erzsébet királynő rejtett vagyona után

Queen Elizabeth II. Erzsébet királynő, A királynő legdrágább brossai, bross, királyi család, ékszer
Britain's Queen Elizabeth II reacts during her visit to the aircraft carrier HMS Queen Elizabeth in Portsmouth, southern England on May 22, 2021, ahead of its maiden operational deployment to the Philippine Sea. - The aircraft carrier will embark on her first operational deployment on May 23, leading the UK Carrier Strike Group in engagements with 40 nations including India, Japan, Republic of Korea and Singapore. (Photo by Steve Parsons / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Akár bírósági eljárás is indulhat, amennyiben az illetékes brit minisztérium nem válaszol azokra a dokumentumokra vonatkozó hatósági kérdésekre, melyekből kiderülhet, II. Erzsébet királynő hogyan rejthette el a magánvagyonának egy részét a nyilvánosság elől.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia átláthatóságért felelős, független felügyeleti szerve, az információs biztos jogi lépésekkel fenyegette meg az üzleti, energiaügyi és ipari stratégiáért felelős minisztériumot (BEIS), amely két éve halogatja, hogy érdemben válaszoljon a II. Erzsébet magánvagyonával összefüggő kérdésekre – írja a The Guardian.

A minisztériumnak október végéig kell válaszolnia a kérelmekre, máskülönben bírósági eljárás indulhat ellene.

Az érintett dokumentumok részletezhetik, hogy a néhai uralkodó milyen eszközökkel rejthette el a nyilvánosság elől a tulajdonában lévő részvényeket és azok értékét.

II. Erzsébet személyes vagyonának pontos nagyságát soha nem hozták nyilvánosságra. A Sunday Times például 370 millió fontra (181 milliárd forint) becsülte az összvagyont. A pontos összeg azonban nehezen megállapítható. Egyrészt azért, mert sok esetben nincsenek erről nyilvánosan elérhető adatok, másrészt azért, mert formálisan nem II. Erzsébet személyes magánvagyonáról, hanem a királyi család vagyonáról van szó – írta az Euronews.

A The Guardian egyébként tavaly hozta nyilvánosságra, hogy a

királynő az 1970-es években sikeresen lobbizott a brit kormánynál egy törvényjavaslat érdekében.

Ez megakadályozta, hogy az uralkodó részvénytulajdonát nyilvánosságra hozzák.

Vizsgálják Erzsébet királynő rejtett vagyonát Forrás: Getty Images/2015 Getty Images/Sean Gallup

Ennek eredményeként a kormány létrehozott egy államilag támogatott fedőcéget, Bank of England Nominees néven, amely a jelek szerint három évtizeden keresztül titokban tartotta a királynő magánrészvényeit és befektetéseit.

Elrejtett családi vagyonok

A The Guardian által megszerzett dokumentumok szerint

a királyi család más tagjai is ugyanezt a céget használták arra, hogy elrejtsék a befektetéseiket a nyilvánosság elől.

Úgy tűnik, hogy a királynő egy titkos mechanizmust, az úgynevezett királynői beleegyezést használta fel az 1973-as törvénytervezet módosításának biztosítására. E mechanizmus értelmében a kormánynak be kell szereznie az uralkodó jóváhagyását az olyan törvényekhez, amelyek a Windsorok magánvagyonát vagy a királyi hatalmat érintik.

A fedőcég igazgatóinak éves jelentéseket kellett küldeniük a kormánynak, amelyben felsorolják az értékpapírokkal rendelkező személyeket, illetve az értékpapírok összértékét.

A vállalatot öt évvel ezelőtt számolták fel, de a 2011-ben készült Whitehall-dokumentum szerint "ezek a megállapodások mostanra megszűntek, és egyértelmű, hogy a Palota nem kívánja visszaállítani őket".

Az sem világos egyelőre, hogy miért szűnt meg a mentesség, vagy hogy milyen, az uralkodói befektetések titokban tartására vonatkozó intézkedések léptek a helyébe.