Mennyibe kerülhetett II. Erzsébet temetése?

II. Erzsébet brit királynő, II. Erzsébet temetése, temetés, halála, II. Erzsébet halála, királynő, royals deat, III. Károly brit király, koporsó
II. Erzsébet királynő koporsója, tetején az állam koronájával
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyság kormánya még nem hozta hivatalosan nyilvánosságra, mennyibe kerül II. Erzsébet királynő temetése. Azonban az elemzők az eddigi királyi temetések és a szertartás eddig ismert - bár még korántsem teljes - forgatókönyve alapján már közölték az első becsléseket arra vonatkozóan. Miközben a gyászolók hosszú órákon át várakoznak Londoban, hogy kifejezzék tiszteletüket II. Erzsébet ravatala előtt szeptember 19-i temetés előtt, az elemzők szerint már most kijelenthető: minden eddigi ceremóniánál többe kerül az uralkodótól való búcsúvétel.
Vágólapra másolva!

II. Erzsébet királynőt szeptember 19-én, hétfőn temették el, a rendkívüli előkészületeket igénylő, több százezres tömeget megmozgató esemény költségeit a brit adófizetők állják. A királynő családjának tagjai és a brit állami tisztviselők mellett nemzetközi méltóságok, államfők is részt vettek a temetésen.

A hétvégéig bezárólag több százezer ember is Londonba látogatott, hogy lerója végső tiszteletét a ravatalnál.

– írja a Quartz.com.

A végső előkészületeket csak a temetés napján jelentették be, azonban az már bizonyos, a londoni parkokban összegyűlt tömegek hatalmas képernyőkön követhették élőben a szertartást és a katonai felvonulást.

A pompa és a díszletek mellett a szükséges biztonsági intézkedések költségei is több millió fontos nagyságrendűek.

Tekintve, hogy az Egyesült Királyságban utoljára 70 éve temettek el uralkodót, nem könnyű pontosan megbecsülni a költségeket. Az elemzők azonban úgy számoltak, hogy a kiadások túlszárnyalják majd a királyi család más tagjainak temetési költségeit.

Várhatóan jelentős költségekkel jár majd Erzsébet királynő temetése Forrás: AFP/Ben Stansall

Diana hercegnő temetése a számítások szerint 3-5 millió fontba kerülhetett, míg az anyakirályné 20 évvel ezelőtti temetésének kiadásait nagyjából 5 millió fontra becsülik. II. Erzsébet férje, Fülöp herceg tavaly szerényebb temetést kapott, jelentős részben a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt.

Ami most bizonyosnak tűnik, hogy a rendőri biztosítás hatalmas költséggel jár.

Az anyakirályné temetésekor a rendfenntartás önmagában 4,3 millió fontba került, míg Vilmos herceg és Katalin 2011-es esküvőjén 6,3 millió fontot emésztett fel a rendőri védelem biztosítása.

Az eddig tapasztalt nyilvános érdeklődés alapján szinte biztos, hogy Erzsébet királynő temetésének biztosítása ennél is többe került.

Van azonban egy másik vonatkozása is a költségeknek. Az Egyesült Királyság ugyanis a temetés napját munkaszüneti nappá nyilvánította, és ahogy az Origo megírta,

nemcsak az iskolák vagy a gyógyszertárak tartanak majd zárva, de az olyan nagy üzletláncok is, mint a McDonald's vagy a Zara.

Az egyik szálloda pedig egyenesen megpróbálta „kilakoltatni" a vendégeit a temetés napjára, de a nagy felháborodás miatt a menedzsment végül visszakozott. A szinte teljes gazdasági leállás azonban jelentős költséggel jár majd a brit gazdaság teljesítményére nézve.

A világ minden tájáról több százezer ember érkezik Londonba a napokban Forrás: AFP/Oli Scarff

Ezzel kapcsolatban pedig van is precedens a közelmúltból. A királynő júniusi platina jubileuma ugyanis szintén munkaszüneti nap volt.

Akkor az összesített nemzetgazdasági kiesést 2,4 milliárd fontra becsülték a szakemberek.

Ezt azonban ellensúlyozta, hogy akkor az ünneplők mintegy 6 milliárd fontot költöttek a vendéglátásban és a kiskereskedelemben. Ez a gazdasági nyereség most valószínűleg nem fog megismétlődni, egyszerűen az esemény természetéből adódóan.

A temetés költségvetése része lesz a királyi családra fordított éves állami büdzsének. A 2020-21-es elszámolás szerint ez a költségvetés tartalmazta a 86,3 millió fontos személyi juttatásokat a királyi család számára, 63,9 millió fontot az ingatlanok fenntartására, valamint 4,5 millió fontot a hivatalos utazásokra.