Csak mesterséges gyémántokból áll a világ legnagyobb ékszercégének új kollekciója

Pandora, ékszerbolt, Zürich
ZURICH - MARCH 21, 2015: A PANDORA jewelery shop. Founded in 1982 with HQ in Copenhagen, PANDORA employs over 6,200 people and is sold in more than 70 countries
Vágólapra másolva!
Teljes egészében mesterséges gyémántokból álló kollekciót dob piacra a világ legnagyobb ékszerkereskedőjének számító Pandora. Az új kollekció a vállalat stratégiájának része, melynek értelmében kivezetik a bányászott gyémántok használatát.
Vágólapra másolva!

Kizárólag laboratóriumban előállított, mesterséges gyémántokat tartalmaz majd a világ legnagyobb ékszercégének számító Pandora új kollekciója. A vállalat ezzel is erősíti a stratégiáját, mely alapján

teljesen felhagynak a bányászott gyémántok felhasználásával.

Ezzel a cég egyrészt megfizethetőbb termékekkel áll elő, másrészt a károsanyag-kibocsátást is csökkenti – írja a Mining.com.

A dán vállalat emellett azt tervezi, hogy három éven belül teljesen karbonsemleges lesz a működése. A cég közölte,

ez lesz az első olyan kollekciójuk, amely 100 százalékban mesterséges aranyat és ezüstöt használ.

A tervek szerint azonban 2025-re már csak ilyen ékszereket kínál majd a vállalat.

Ezzel a kollekcióban egy belépő terméknek számító ezüst gyűrű például 0,15 karátos mesterséges gyémántot tartalmaz. A 300 dolláros (kb. 120 ezer forint) ékszer károsanyag-kibocsátása 2,7 kilogramm szén-dioxidra csökken, ami megfelel egy átlagos póló kibocsátásának – közölte a Pandora.

A kollekció zászlóshajó terméke, egy 14 karátos, tömör aranygyűrűbe foglalt mesterséges gyémánt, melyet 1950 dollárért (kb. 780 ezer forint) árulnak.

Ennek karbonlábnyoma 10,4 kilogramm szén-dioxid, ami kevesebb, mint egy átlagos farmernadrág lábnyoma.

A Pandora tavaly dobta piacra az Egyesült Királyságban a Pandora Brilliance nevű kollekcióját, amely már teljes egészében mesterséges gyémántokat tartalmazott. Noha drágakövek előállítása igencsak energiaigényes, a vállalat közlése szerint kizárólag megújuló energiaforrásokat használnak.