Nélkülözhetetlen az orosz gáz a bajor miniszterelnök szerint

Markus Söder
Markus SOEDER (Prime Minister Bavaria and CSU Chairman), single image, trimmed single motif, portrait, portrait, portrait. Press conference of the Bavarian State Government after cabinet meeting on May 18, 2021 in the Prinz Carl Palais in Munich. (Photo by Frank Hoermann/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Németországban tömeges munkanélküliséget eredményezhet, ha az oroszok elleni szankciók a gázszektorra is kiterjednek – mondta Markus Söder bajor miniszterelnök a német Funke Médiacsoport lapjainak – írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Markus Söder hangsúlyozta:

az Oroszországtól való energiaipari függést fokozatosan, lépésről lépésre kell megszüntetni, nem pedig azonnal, máskülönben súlyos következményei lesznek.

Kijelentette, hogy osztja a német szövetségi kormány véleményét, miszerint az orosz olaj és szén hiányát rövid távon kibírják, ám a gáz esetében komplikáltabbnak látja a helyzetet.

– közölte Markus Söder. Hozzátette: „figyelembe kell venni azokat a következményeket, amelyek a lakosság többségét érinthetik" egy ilyen lépés után. A bajor miniszterelnök az interjúban arról is beszélt, hogy

a hat létező német atomerőműből (amelyek közül hármat 2021 végén lekapcsoltak, a maradék hármat pedig 2022 végéig kapcsolnák le) ötnek a működését meg kellene hosszabbítani, illetve újra kellene indítani az energiaválság miatt.

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Uli Deck

Szerinte az, hogy

az év végéig a maradék három atomerőmű üzemeltetését be akarják fejezni, súlyos hiba, téves elgondolás. Ezek ugyanis több tízmillió háztartást látnak el villamos energiával.

Az öt atomerőműnek további öt évig meg kell hosszabbítani a működését azért, hogy legyen elég idő elérni a zöldenergiával kapcsolatos célokat.