Itt a vége, leszámolt egy súlyos szennyezővel az egyik áruházlánc

auchan
Új megoldásokat vezet be az áruházlánc a műanyag zacskók helyett
Vágólapra másolva!
Április 19-én búcsút int az Auchan a súlyosan környezetszennyező műanyagzacskóknak, amibe eddig a zöldséget, gyümölcsöt és a péksüteményt pakoltuk a leméréshez és a hazaszállításhoz. A gurigáról letéphető nejlonok helyett különböző környezetbarát csomagolóeszközökbe tehetjük a kiválasztott termékeket, amivel évi 172 tonna műanyaghulladéktól kíméljük meg a környezetünket - írja közleményében az áruházlánc.
Vágólapra másolva!

Az Auchan vásárlói eddig is választhattak nejlon helyett környezetbarát csomagolóeszközöket, az újdonság az, hogy mától csak ezek maradnak forgalomban.

A zöldséget és gyümölcsöt környezetbarát zacskóban, hat termék tárolására is alkalmas zöldség-gyümölcs táskában, illetve mosható, praktikusan összetekerhető ReTasakokban vihetik haza.

A péksüteményekhez pedig biopamut zsákokat használhatnak, amelyek otthoni tárolásra is alkalmasak. Ezeket szintén ki lehet mosni, és egy következő alkalommal újra fel lehet használni a vásárlásnál. A textilzsákon kívül egyszer használatos, ám teljes egészében újrahasznosítható, illetve lebomló, 100%-ban papírból készült zacskóba is tehetjük a pékárut. Miután a megvásárolható tasakok jórésze többször is használható, ezeket érdemes mindig magunknál tartani, de természetesen arra is van lehetőség, hogy az Auchanban vett termékeket a saját csomagolóeszközünkben vigyük haza - írják.

Új megoldásokat vezet be az áruházlánc a műanyag zacskók helyett Forrás: All rights reserved. (All rights reserved. (Photographer) - [None] (All rights reserved. (All rights reserved. (Photographer) - [None] (Photographer) - [None]/Zsofigiirandras83

Az Auchan Magyarország azért szünteti meg elsőként a nejlonzacskókat, hogy előmozdítsa a környezettudatos vásárlási szokások kialakulását és mérsékelje a háztartásokban keletkező műanyaghulladék mennyiségét,

amivel számításaik szerint a vállalat évi 172 tonnát tud megspórolni.

A műanyagzacskó azért is rendkívül káros, mert pár órás használat után a természetbe kerülve 200 év alatt bomlik le, az újrahasznosítása pedig jelenleg igen korlátozott, legfeljebb 30 százalék. A megoldás tehát egyértelműen az, ha nem kerül forgalomba.

Ezt erősítette meg az a vizsgálat is, amit a ZeroKarbon végzett az áruházlánc számára. Ők azt számították ki, hogy a 172 tonna műanyagnak mennyi a karbonlábnyoma. Az eredmény 328.31 tonna szén-dioxid e-kibocsátás lett, ami így talán nem sokat mond, de úgy már igen, hogy ezt a mennyiséget egy év alatt körülbelül 16.500 kifejlett fa képes elnyelni, melyhez a legmegengedőbb becslések szerint is 16.5 hektár területre van szükség. Nem szabad elfelejteni, hogy amennyiben ma ültetnénk el ezt a 16500 fát, akkor — fafajtól és növekedési jellemzőktől függően — a facsemetéknek legalább 15-25 évre lenne szüksége ahhoz, hogy elérjék azt a kort, melyben egy év alatt képesek a fent említett szén-dioxid mennyiséget megkötni.