Meglepő országból jelentkeztek be az orosz gyémántkitermelő vállalat helyére

gyémánt ékszer kő
A buyer checks the quality of an 8,6 carat diamond during the International Diamond Week (IDW) in the Israeli city of Ramat Gan, east of Tel Aviv on February 14, 2017. Some 400 buyers from 30 countries and over 200 diamond companies are exhibiting from Israel and abroad at the sixth International Diamond Week in Israel (IDWI) at the Israel Diamond Exchange (IDE). / AFP PHOTO / JACK GUEZ
Vágólapra másolva!
Zimbabwe legnagyobb, nyersgyémántokat bányászó cége lehet az egyik nagy nyertese a gyémántszektor átalakulásának. Ahogy ugyanis az ukrajnai háború miatt az orosz Alrosa szerepe visszaszorul, mélyreható átszerveződések mehetnek végbe az iparágban.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb zimbabwei nyersgyémánt-bányász cégnek számító Zimbabwe Consolidated Diamond (ZCD) arra számít, hogy az orosz-ukrán háború hosszú távú átalakulásokat hozhat a gyémántpiacon is – írja a Bloomberg.

Jelenleg ugyanis az orosz Alrosa a világ legnagyobb gyémántkitermelő vállalata (a volumen tekintetében), 30 százalékos részesedéssel.

Vagyis, ha az Alrosa működésében bármilyen jelentősebb zavar áll be, az alapvető átalakulást válthat ki a piac egészében

– mondta a zimbabwei társaság vezetője, Mark Mabhudhu.

Az orosz vállalatokat érintő nemzetközi szankciók hatására pedig más szereplők súlya elkezdhet jelentősen felértékelődni, beleértve a ZCD-t is. Egy ilyen folyamat Zimbabwe gazdaságának egészét is érintené. Az állam ugyanis azzal számol, hogy a következő évben 12 milliárd dollárnyi bevételhez jut majd a bányászatból, amihez az állami tulajdonban lévő ZCD 1 milliárd dollárral járulhat hozzá.

Ráadásul a 2021-es év a ZCD történetének legjobb időszaka volt, mivel a vállalat az év során 30 százalékkal múlta felül a 3 millió karátos kitermelési célját. Ezzel a cég a 2015-ös alapítása óta először zárta nyereséggel az évet.

Az idei évre pedig a társaság további jelentős növekedéssel számol. Mabhudhu hangsúlyozta,

akár több mint 40 százalékkal is meghaladhatják idén a 2021-es báziscélt.

A gyémántpiac jelenlegi átalakulása tehát számos vállalat előretörését hozhatja az iparában, ennek pedig komoly nemzetgazdasági jelentőségei is lehetnek.