Így emelkedett fel az Apple a technológiai cégek királyává

economy Horizontal
People visit an Apple store in Shanghai on October 5, 2021. (Photo by Hector RETAMAL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Apple piaci értéke 2022 elején, a világon első vállalatként, átlépte a 3 ezer milliárd dolláros álomhatárt. A cég mögött két évtizednyi innováció áll, Steve Jobs álmától Tim Cook sikeres vezetéséig. Megnéztük, hogy jutott el az Apple a technológiai szektor csúcsára.
Vágólapra másolva!

Az Apple az elmúlt két évtizedben elképesztő felemelkedést produkált. Steve Jobst a mai napig a technológiai szektor egyik legnagyobb innovátoraként tartják számon, de utódja, Tim Cook is sikeresen vitte tovább a céget az újabb csúcsok felé. Most, hogy a vállalat piaci értéke nemrég átlépte a 3 ezer milliárd dolláros álomhatárt, megnéztük, miként alakult az Apple története a kezdetektől napjainkig.

A süllyedő hajó megmentése

Ezt Steve Jobs mondta egykor az Apple-ről, utalva arra, hogy a vállalat az 1990-es években igen nehéz helyzetben volt. A történet azonban 1976 áprilisában kezdődött, amikor Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne megalapították az Apple-t. Wayne mindössze 12 nappal az alapítás után eladta a részesedését Jobsnak és Wozniaknak.

Az Apple Computert 1976 április elsején, bolondok napján alapította a képen látható Steven Wozniak (1950-) és Steve Jobs (1955-2011), valamint Ronald Wayne (1934) Forrás: Origo

A vállalatot 1977 januárjában jegyezték be Apple Computer Inc. néven, az első sikeres terméke pedig az Apple II számítógép volt. Ez hozta meg az első milliókat is Jobsnak és Wozniaknak, azonban ezt követően a vállalat teljesítménye akadozott. Sikeresebb (mint a Macintosh 128k) és totálisan sikertelen (mint a Lisa) termékek váltották egymást.

Közben Jobs viszonya jelentősen megromlott a befektetőkkel, és végül 1985 szeptemberében ki is lépett a cégtől.

Az Apple a 90-es években tehát igen nehéz helyzetbe került. Ennek egyik legfontosabb oka, hogy a vállalat (egy nagyon rövid ideig tartó kivételtől eltekintve) nem engedélyezte a hardvereinek másolását és a szoftvereinek használatát más cégek számára. Közben viszont az Intel processzorait vagy a Microsoft operációs rendszerét számos számítógépgyártó használhatta, ami egyre nagyobb versenyhátrányt jelentett az Apple számára. A vállalat a nehéz időszakban végül visszahívta Steve Jobst a cég élére.

Az iMac volt az Apple első, igazán átütő sikere Forrás: Origo

Ezt követően jött ki az Apple az iMac számítógéppel, amely képes volt visszarántani a vállalatot csőd széléről, és ráállítani a nyereségesség útjára. Az 1998 augusztusában kiadott iMac elsősorban a dizájnjával tűnt fel, mivel szakított a hagyományos bézs színű gépek megjelenésével. A terméket azzal a szöveggel is reklámozták, hogy „Sajnáljuk, nincs bézsben".

Az iMac lett a legnagyobb számban eladott asztali számítógép az 1998-as ünnepi időszakban, és a cég három év alatt összesen 5 millió darabot adott el belőle, stabilizálva ezzel az Apple pénzügyi helyzetét.

Az iMac azért is jelentős mérföldkő, mert ez volt az a termék, amely megágyazott annak, hogy az Apple számára a különleges dizájn lett a termékfejlesztés egyik sarokköve.

A zene felfedezése

Az Apple vezetése közben elkezdett fantáziát látni a digitális zene területén, és úgy döntöttek, lecsapnak a lehetőségre. Kiadták az iPodot, amely ugyancsak jó példája az Apple különleges dizájnjának. Miközben a legtöbb MP3-lejátszó akkoriban elég nehezen használható (és sokszor elég csúnya) volt,

az iPod kifejezetten elegáns tervezésével prémiumhatást keltett.

A vállalat továbbá összekapcsolta az iTunes szoftverrel, lehetővé téve a könnyű zenehallgatást és vásárlást. 2007-re az iPod már a technológiai szektor meghatározó jelenségévé nőtte ki magát.

Az iPod nagyban hozzájárult ahhoz, hogy kialakítsa az Apple termékek használóinak elkötelezett körét Forrás: Getty Images/2004 Getty Images/Justin Sullivan

Emellett az Apple előállt egy lényegtelennek tűnő, ám nagyon fontos újítással.

Fehér fülhallgatókat kezdett forgalmazni, miközben a piacon kapható fülhallgatók jelentős része fekete volt.

A cél az volt, hogy ezzel egyfajta különlegesség érzését keltsék az iPod használóiban, akik szinte már egy közösséghez tartoznak, legalábbis ekként érezhették magukat.

Lapozzon, a cikk a következő oldalon folytatódik!