Soha nem adott még el ilyen sok autót a Rolls-Royce

Rolls-Royce Cullinan
At Brussels Dream Cars Show 2020 the brand Rolls-Royce exhibits its model Rolls-Royce Cullinan Black Badge on January 09, 2020, in Brussels, Belgium. (Photo by Daniel Pier/NurPhoto) (Photo by Daniel Pier / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A Rolls-Royce luxusmárka hétfői jelentése szerint a vállalat eladásai 49 százalékkal, rekord magas szintre emelkedtek tavaly, köszönhetően a világszerte növekvő keresletnek. Mindeközben más luxus autómárkák, az Aston Martin és a Bentley bevételei is szárnyaltak.
Vágólapra másolva!

A Rolls-Royce 2021-ben 5586 autót adott el, több mint 50 országban. Ezzel pedig rekordot döntöttek, ugyanis a cég 117 éves történetében még soha nem adtak el ennyi járművet. Az éves alapú növekedés 49 százalékos volt – írja a Reuters.

Rekord év áll a Rolls-Royce mögött

A vállalat vezérigazgatója a luxusmárkák iránti globális kereslet növekedésével magyarázta az eredményt. Torsten Müller-Ötvös azonban hozzátette, a 2021-es év hatalmas kilengéseket produkálva, rendkívül sok kihívással teli időszak volt az egész iparágban. Az eredményeket kommentálva kiemelte, az amerikai kontinensen és Kínában voltak kiugróan erősek a BMW alá tartozó márka értékesítései.

Rekordot döntött tavaly a Rolls-Royce Fotó: Csudai Sándor (Origo)

A Rolls-Royce Goodwoodban található brit gyára

folyamatosan maximum kapacitáson termelt, ráadásul 2022 harmadik negyedévéig be is vannak táblázva megrendelésekkel

– tette hozzá Müller-Ötvös. A Rolls-Royce egyébként a saját vállalása alapján 2030-ra kizárólag elektromos autókat fog gyártani.

Nagyot mentek a luxusmárkák

Mindeközben egy másik brit luxusmárka, a Volkswagen alá tartozó Bentley is azt közölte, hogy rekord évet zárt. A vállalat eladásai 31 százalékkal emelkedtek, ugyancsak a luxusautók iránti erős keresletnek köszönhetően.

Végül az Aston Marint szintén erős évet tudhat maga mögött. A cég 82 százalékkal több autót szállított le a kereskedőknek tavaly, noha a vállalat adózott eredménye ugyanakkor elmaradt a várttól, mert a tavalyi utolsó negyedévben kevesebbet adott el a Valkyrie sportautójából.

Az Aston Martin és a Bentley is erős évet zárt 2021-ben Forrás: Carscoops/Aston Martin

A tavalyi utolsó három hónapban 10 Valkyrie autót szállított le a cég, ami elmaradt a tervezettől.

A járműgyártó részben emiatt a becsültnél kisebb, mintegy 15 millió font (20 millió dollár) nyereséggel zárta a tavalyi évet.

Az Aston Martin tavaly összesen 6182 autót adott el, amihez nagymértékben járult hozzá első sportautója, a DBX iránti élénk kereslet.