Közel 1,3 milliárd forint maradt tavaly az autósoknál

autópálya

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt
M3
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) adatai szerint elérte az 1,3 milliárd forintot a 2021-es év elején bevezetett pótdíjfizetési könnyítések által eredményezett pénzbeli megtakarítás minimum összege. Ennek legnagyobb része a közlekedők zsebében maradt, de a NÚSZ Zrt. is tudott spórolni. A legtöbb esetben az utólagos éves országos autópálya-matrica vásárlási lehetőséggel éltek a közlekedők, de nagyon sokan kérték a pótdíjmaximalizálást, és akadt jó néhány olyan ügyfél is, akinek a pótdíjamnesztia jelentett segítséget.
Vágólapra másolva!

A pótdíjfizetési könnyítéseket az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) használati díj megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról és azok díjáról szóló 45/2020. (XI. 28.) ITM rendelete tett lehetővé 2021. január 1-től. Az egyik lehetőség lényege, hogy jogosulatlan úthasználat esetén az érintett jármű üzembentartója egy éves országos e-matrica megvásárlásával „rendezheti" a jogosulatlan úthasználat időpontja és a vignetta megvétele között keletkezett, akár az összes tárgyéven belüli pótdíjas esetét.

Ennek kérelmezésére a pótdíjfizetési felszólítás kézbesítésétől számítva 75 nap áll rendelkezésre

– derül ki a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt közleményéből.

A másik opció a pótdíjamnesztia, melynek köszönhetően a jogosulatlan úthasználatok halmozódása esetén az üzembentartó – a kérelme benyújtásától számítva – 180 napra visszamenőleg kérheti, hogy kedvezményes pótdíjat fizethessen. Ennek összege hat darab alap pótdíj összegének felel meg. Szintén a tavalyi év elejétől változtak a pótdíjmaximalizálás szabályai is, ezt a könnyítést 2021-től a korábbi három helyett már két pótdíjas esethez kapcsolódóan is lehet kérni.

Legalább 1,3 milliárdot spórolhattunk a pótdíjfizetési könnyítésekkel tavaly Forrás: NÚSZ Zrt

„Sok oka lehet annak, hogy valaki érvényes autópálya-matrica nélkül hajt fel egy díjköteles gyorsforgalmi útra: elfelejti megvenni a vignettát, nem tudja, hogy vennie kellett volna, vagy azt reméli, hogy nem érjük utol, ha bliccel. Bármelyik is áll a háttérben, sem az államnak, sem a NÚSZ Zrt.-nek nem a büntetés a célja, hanem a jogkövető magatartás erősítése, elősegítése.

- mondta Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) vezérigazgatója.

A pótdíjfizetési könnyítési lehetőségek valamelyikével 2021-ben összesen közel 26 ezer ügyfél élt, akik – a D1/D2 díjkategóriára érvényes alap pótdíjjal számolva – mintegy 1,3 milliárd forint összegű pótdíj megfizetése alól mentesültek.

Bartal Tamás kifejtette: „A legnépszerűbb az utólagos éves országos autópályamatrica-vásárlás volt, az esetek legnagyobb részében ezt választották az érvényes e-matrica nélkül utazók, akik mintegy 56 ezer pótdíjas esetet rendeztek ezzel a megoldással, és így nagyjából 866 millió forint összegű pótdíj fizetése alól mentesültek."

Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató vezérigazgatója Fotó: Szabó Gábor - Origo

Pótdíjmaximalizálást bő 42 ezer pótdíjas esethez kapcsolódóan kértek az ügyfelek, akiknek így minimum 352 millió forintnyi összegű pótdíjat nem kellett befizetniük.

„A pótdíjamnesztia lehetőségével összesen 789 alkalommal éltek a közlekedők, nagyjából fele részben cégek, fele részben magánszemélyek. A kedvezménynek köszönhetően az érintetteknek összesen 30 millió forintnyi pótdíjat nem kellett kifizetniük."

– tette hozzá a vezérigazgató.

Bartal Tamás arról is beszélt, a pótdíjfizetési könnyítéseknek köszönhetően a NÚSZ Zrt. is megtakarított mintegy 50 millió forintot, ami csak a pótdíjfizetési felszólítások postázásának költsége lett volna, de ahogy az adatokból is jól látható, a NÚSZ Zrt. által biztosított pótdíjas szolgáltatásokkal az úthasználók spórolhattak leginkább.