Fizetésképtelenné vált a kínai ingatlanfejlesztő óriás, de nem indult csődeljárás

Hongkong, 2021. szeptember 15. Cégtábla a China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport hongkongi székháza bejáratánál 2021. szeptember 14-én. A válallat előző nap bejelentette, hogy szeptemberben várhatóan jelentősen csökkeni fognak az eladásai. Az Evergrande jelenleg a világ legeladósodottabb cége. MTI/EPA/Jerome Favre
Vágólapra másolva!
A múlt héten nem tudott kamatot fizetni kötvényeseinek az Evergrande kínai óriás ingatlanfejlesztő cég, így technikailag fizetésképtelenné vált. Csődeljárást vagy felszámolást azonban nem sürgetnek a hitelezők, és nem is lenne könnyű dolguk.
Vágólapra másolva!

Hónapok óta tudni lehet, hogy pénzügyi nehézségekkel küzd a kínai ingatlanos cég, amelynek összesen mintegy háromszázmilliárd dolláros adóssága van, ebből 19 milliárd az Egyesült Államokban kibocsátott kötvényekben. A Magyar Nemzet cikke szerint a problémákat részben a kínai ingatlanpiac túlfűtöttsége, részben a hatóságoknak az ingatlanpiacot is szabályozó lépései váltották ki, eddig azonban sikerült elkerülni azt, hogy csődeseménynek minősülő helyzet álljon elő. A múlt hétfőig a cég még mindent megtett, hogy teljesítse kötelezettségeit,

kedden és csütörtökön azonban már egy-egy kamatfizetést elmulasztott, így csütörtökön a Fitch Ratings jelezte, hogy technikailag fizetésképtelennek minősül a cég.

Ilyen esetben a cégek csődvédelmet szoktak kérni, hogy rendezhessék helyzetüket, átstrukturálhassák adósságukat, megegyezhessenek főbb hitelezőikkel. Erre azonban nem került eddig sor az Evergrande esetében, és ezt egyelőre nem is sürgetik a hitelezők, bízva abban, hogy a költséges eljárás nélkül is előbb-utóbb pénzükhöz juthatnak. A kínai állam sem siet hivatalos útra terelni az ügyet, mivel ha a cég működésében zavarok keletkeznek, az visszavetheti a kínai gazdasági növekedést. Ráadásul szembe kellene nézni azzal a dilemmával, hogy az állam vagy megsegítse a céget, ami precedenst teremthet, vagy hagyja elsüllyedni. Vélhetően úgy gondolják, hogy egyelőre jobb, ha a félkész építkezéseket befejezik, ha a befektetők hajlandók türelmesen várakozni.

Az Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport hongkongi székházának bejárata Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre

A cég hitelezőinek nagy része gazdag magánszemély, ami annyiból előnyös, hogy a fizetésképtelenség nem vált ki dominóhatást.

Ha különféle alapok lennének a hitelezők, az ott hiányzó pénzt esetleg más értékpapírok eladásából kellene pótolni, ami több alap egyidejű eladásai esetén dominóhatást okozhatna.

A befektetők és a hitelminősítők türelmét erősíti, hogy a kínai állam jelezte: erőfeszítéseket tesznek a cég helyzetének rendezése érdekében. Ugyanakkor maga a cég is jelezte már december 3-án, hogy a tengerentúli befektetőkkel hajlana az egyeztetésre az adósságok átstrukturálása ügyében. Maga a kínai jegybankelnök is megszólalt a kérdésben, és közölte, hogy az Evergrande helyzete komoly esemény, amelyet a piac szabályai és törvényei szerint kell kezelni.

A jegybankelnök szavai vélhetően azt sugallták, hogy hivatalos eljárás nélkül próbáljanak meg a résztvevők megoldást találni, azaz úgy megkísérelni az adósság átrendezését, hogy közben semelyik jogosult hitelező nem indít bírósági eljárást a céggel szemben.