Veszélyes mennyiségű higanyt tartalmazó elemeket találtak az ellenőrök

Keszthelyi Nikoletta, fogyasztóvédelemért felelős helyettes
államtitkár
Budapest, 2020. május 29. Keszthelyi Nikoletta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára a fogyasztóvédelemi, termékbiztonsági ellenőrzésekről és a hamis árucikkekkel, játékokkal szembeni fellépésről, a gyermeknap alkalmából tartott sajtótájékoztatón a budapesti Olimpia Parkban 2020. május 29-én. A kormány a fogyasztóvédelem központi elemének tekinti a családok védelmét, ezért továbbra is szigorúan ellenőrzi a forgalomba kerülő termékeket. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Negyvenféle termék alapos elemzése szerint tíz gyártója vétett elemi hibát, a határérték feletti nehézfémtartalom miatt kilenc típus forgalmazását tiltotta meg a fogyasztóvédelem.
Vágólapra másolva!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma fele-fele arányban vizsgált gombelemeket és szén-cink vagy alkalikus elemeket. A környezet védelme érdekében Magyarországon 2013 óta tiltott a higanyból és kadmiumból a jogszabályban rögzítettnél többet tartalmazó elemek forgalmazása. Ha egy árucikkben ólomból található meg a határérték feletti mennyiség, ezt az előírásoknak megfelelően jelölni kell.

Az ellenőrzés eredményeként a vizsgált termékek negyedét érte jogos kifogás.

A szén-cink és alkalikus elemek közül négy kadmium-, a gombelemeknél pedig öt higanytartalma haladta meg a forgalmazási határértéket. Egy esetben az ólomtartalmat nem jelölték szabályosan a címkén. A vizsgálat részletes eredménye táblázatos formában megtalálható a Fogyasztóvédelmi portálon.

A képen Keszthelyi Nikoletta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára Forrás: MTI/Illyés Tibor

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta:

Hozzátette: "A túlzott nehézfémtartalmú elemeket kivonják a forgalomból, hogy ne jelentsenek környezetvédelmi kockázatot. A tapasztalatok szerint érdemesebb a közismert márkákból válogatni, a nevesebb gyártók termékeivel semmiféle baj nem volt. A fogyasztóvédelem éberségét mindenképpen indokolja, hogy egy korábbi idei vizsgálatban váratlan helyen, egy hajszínezőben is határérték feletti mennyiségű ólmot találtak."