Kiszámolták, mikorra értéktelenedhet el a kőolajipar

olajmező, olaj, gáz, gázmező, kitermelés, industry nobody outdoors pumpjack hardware oil drill drill tool oil industry heavy industry well oil well oil rig north america canadian saskatchewan canada the americas image lighting s
Silhouette of oil wells at sunset
Vágólapra másolva!
Eljöhet a nap, amikor teljesen értéktelenné válik az olaj? Egy friss kutatás szerint 2036-ra elvileg olyan mély átalakulások jöhetnek a világgazdaságban az energiapiaci átállás következtében, hogy gyakorlatilag megszűnhet a jelenleg ismert olajszektor.
Vágólapra másolva!

Egy nemrég közzétett kutatás arra jutott, hogy 2036-ra a világ teljes olajpiaci eszközállományának akár fele is értéktelenné válhat, ha a globális energiapiaci átállás a terveknek megfelelően halad.

Az ilyen gyors átmenet pedig kockázatokat is rejt magában. Noha azok a szereplők jól járhatnak, akik időben mozdultak el a megújulók felé, de az Oilprice.com elemzése arra figyelmeztet, hogy

a világ kormányainak fel kell készülniük egy olyan vállalati bedőlési hullámra is, amelyre legutóbb a 2008-as pénzügyi válság idején volt példa.

Az elemzés szerint idővel előfordulhat, hogy megismétlődik a 2020 áprilisában tapasztalt olajpiaci összeomlás, amikor az olajár egyes jegyzései negatív tartományba süllyedtek. Vagyis előállhat az a helyzet, hogy

olyan mértékben csökken az olaj iránti globális kereslet, hogy az lényegében értéktelenné teszi a fekete aranyat.

Csak ezúttal a kereslet nem áll talpra olyan formában, mint ahogy tavaly, a koronavírus-járvány enyhülésével. Ha pedig ez bekövetkezik, akkor a jelenleg várt kitermelési volumenek mellett akár 11-14.000 milliárd dollár között is lehet az összesített veszteség az olajpiacon.

Bedőlési hullámokat hozhat a globális energiapiaci átalakulás Forrás: Image Source via AFP/Image Source/Dan Bannister/Dan Bannister

Ráadásul a folyamatnak már most is vannak jelei. Bár a nagy energiapiaci óriások fokozatosan térnek át a megújulókra, a részvénypiaci teljesítményeik jól mutatják, hogy a befektetők elkezdtek eltávolodni ezektől a társaságoktól.

Az elmúlt öt évben olyan gigászok is gyengélkedtek a tőzsdén, mint az Exxon Mobil, a BP vagy a Royal Dutch Shell.

Idén pedig az Exxon arról számolt be, hogy több mint 20 milliárd dolláros veszteséget produkált (elsősorban a koronavírus-árvány miatt) a tavalyi utolsó negyedévben.

Közben a Carbon Tracker számításai szerint a fosszilis tüzelőanyagokhoz köthető vállalatok összesen 123 milliárd dollárt buktak a tőzsdén az elmúlt évtizedben. Ez pedig jól mutatja a trend egészét, amely valószínűleg jóval erősebben érinti majd a kisebb cégeket.

Egyre több befektetés áramlik a megújuló energiaforrásokba Forrás: AFP/Karim Sahib

Miközben pedig a Morgan Stanley már azzal számol, hogy 2033-ra akár teljesen eltűnhet a szénipar a világban, a megújulókba irányuló befektetések folyamatosan bővülnek.

Tavaly ez az összeg már elérte az 501,3 milliárd dollárt, ami 9 százalékos növekedés volt 2019-hez képest.

Összességében tehát az látszik a jelenlegi trendek alapján, hogy a globális olajkereslet várhatóan csökkenni fog a következő évtizedekben, és a hagyományos energiaszektorba áramló befektetések is folyamatosan zsugorodhatnak. Ez a folyamat pedig kedvező lehet az olyan energiacégeknek, akik elmozdulnak a megújuló energiaforrások irányába, akik viszont lemaradnak, azok komoly bajba kerülhetnek.