Elkerülhetetlen a globális olajhiány?

crude oil barrel, illusztráció kőolaj,  Oil,Pump,Rig.,Oil,And,Gas,Production.,Oilfield,Site.,Pump fuel,oilwell,opec,supply,pump-jack,rig,pipe,petroleum,energy,gen
Oil pump rig. Oil and gas production. Oilfield site. Pump Jack are running. Drilling derricks for fossil fuels output and crude oil production. War on oil prices. Global coronavirus COVID 19 crisis.
Vágólapra másolva!
A vártnál korábban jöhet el a globális olajkitermelés tetőpontja, vagyis az a pont, ahonnan a világ kibocsátása már tartósan csökkenni fog. Ahogy viszont az új kínálati infrastruktúra már évek óta alulfinanszírozott, a globális energiapolitikai átállás akár azt is eredményezheti, hogy világméretű olajhiány alakul ki.
Vágólapra másolva!

Az új olajkínálati infrastruktúrát 2015 óta krónikusan alulfinanszírozzák, ami egyre nagyobb nyomást helyez az olaj- és gázvállalatokra, hogy csökkentsék a károsanyag-kibocsátásukat, de a folyamat azt is eredményezheti, hogy a cégek egyáltalán ki sem termelik a rendelkezésükre álló olajkészleteket. Mindez pedig oda vezethet, hogy a globális olajkitermelés a vártnál korábban éri el a tetőpontját – írja az Oilprice.com elemzése.

Ez a folyamat természetesen üdvözlendő azok számára, akik támogatják a globális energiaszektor zöld átállását és a fosszilis tüzelőanyagok leépítését. Normális körülmények között tehát ez a folyamat kedvező lehetne, azonban a koronavírus-járvány váratlanul felforgatta a piacot.

A világgazdaság járvány utáni talpra állása ugyanis hirtelen jelentősen megemelte az olajkeresletet (illetve általában az energiakeresletet), amivel a kínálat nem tud lépést tartani.

Mindez pedig nagyon komoly strukturális egyensúlytalanságot eredményez a piacon, mivel a kereslet és a kínálat gyorsan eltávolodott egymástól. Ez pedig akár tartósan magas olajárakhoz is vezethet, amennyiben a piac nem normalizálódik elég gyorsan – mondják az elemzők.

Súlyos olajhiány alakulhat ki a világban a következő években Forrás: shutterstock

Az OPEC szereplői egyébként úgy számolnak, hogy a globális olajkereslet a 2030-as évek közepéig fokozódni fog, elérve a napi 108 millió hordós szintet. A szervezet prognózisa alapján a tetőpont 2045-ben következhet be. Vannak azonban olyan elemzők, akik szerint sokkal korábban, akár már a 2020-as évek második felében eljöhet a keresleti tetőpont.

Átlagos piaci körülmények között a magas olajár fokozná a kitermelési aktivitást, hiszen a vállalatok ilyen esetben jelentős profitot realizálhatnak. Az energiacégek azonban elkötelezték magukat a károsanyag-kibocsátás csökkentése és a fosszilis tüzelőanyagok leépítése mellett.

Vagyis jelenleg annak ellenére sem emelkedik a kínálat érdemben, hogy az olajár hordónkénti árfolyama 80 dollár fölött áll.

Ha pedig azzal számolunk, hogy az olajkereslet még legalább az évtized végéig nőni fog, a kínálati oldal pedig tartósan alulfinanszírozott marad, akkor gyorsan kialakulhat a globális olajhiány.

Az OPEC azzal számol, hogy az olajszektornak masszív beruházásokra lenne szüksége a következő 25 évben, hogy tartani tudja a lépést a kereslettel. A helyzet pedig olyannyira súlyos lehet, hogy a francia TotalEnergies vezetője, Patrick Pouyanné szerint 2030-ig teljesen elszállhatnak az olajárak, amennyiben a szektor kínálati oldalát tartósan alulfinanszírozzák, a kereslet viszont fokozódik.

A Brent típusú kőolaj hordónkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Ez a folyamat pedig mára oda vezetett, hogy a 100 dolláros olajár egyáltalán nem számít botrányos vagy meghökkentő jóslatnak – 2020 elején a három számjegyű árfolyam még lényegében elképzelhetetlen volt.

Nemrég azonban a Bank of America egyik elemzője már olyan prognózissal állt elő, hogy

2022 szeptemberére könnyedén eljöhet a 100 dolláros olaj kora, de akár korábban is, ha az idei tél a vártnál hidegebb lesz.

Közben Vlagyimir Putyin orosz elnök is úgy nyilatkozott, hogy elképzelhetőnek tartja a 100 dolláros olajárat.

De még ha nem is éri el az olajár a 100 dolláros szintet, a kínálati oldal nehézségei akkor is olyan korszakot idézhetnek elő, amikor a fekete arany árfolyama hatalmas kilengéseket produkálhat.

Az elemzők és a piaci szereplők nem a zöld átállás ellen érvelnek tehát, csupán azt hangsúlyozzák, hogy hamarosan előállhat egy olyan átmeneti időszak, amikor nagyon súlyos olajhiány léphet föl, a kínálati oldal alulfinanszírozottsága miatt. Erre pedig egyelőre nem kínálkozik semmilyen gyors megoldás. Vagyis a következő néhány év igen kaotikus lehet a globális energiapiacon.