Összefüggést találtak a rozsdamentes acélszög és a sertések takarmánya között

ÁLLAT sertés malac disznó setés
Újlengyel, 2009. április 27. Malacok az újlengyeli sertéstelepen. Egy fokozattal emelte - hármasról négyesre - a sertésinfluenza veszélyének súlyosságát jelző riasztási szintet az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A világ egyetlen térsége sincs biztonságban a madár-, a sertés- és az emberi influenza genetikai állományát társító A/H1N1 új vírustól, amely Mexikóban valószínűsíthetően másfélszáznál több ember életét követelte. A WHO nem tekinti elkerülhetetlennek a világjárvány kitörését, ezért a fokozott egészségügyi előírások betartását kérik. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Minden bizonnyal nem fog elterjedni az a mondás, hogy „éhes disznő acélcsavarral álmodik", de kínai kutatók kísérletet tesznek rá, hogy az acélgyártás során keletkező füstgáz segítségével fehérjét, így szóját helyettesítő takarmányt állítsanak elő.
Vágólapra másolva!

Kínai kutatók azt állítják, hogy megtalálták a módját annak, hogy

szén-monoxidból állítsanak elő állati takarmányfehérjét, mely segíthet csökkenteni az ország szójaimportját, és így a függést a világpiactól.

Kína a világ legnagyobb szójaimportőre, évente mintegy 100 millió tonnát vásárolnak, hogy fehérjében gazdag takarmányt állíthassanak elő a gigantikus méretűre nőtt haszonállat ágazatuknak - írja a Reuters nyomán a Magyarmezőgazdaság.hu.

Illusztráció Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A kínai agrártudományi intézet takarmányozási kutatóintézete tette közzé eredményeit a mezőgazdasági minisztérium honlapján a hét elején. Eszerint egy biotechnológiai céggel együttműködve

kifejlesztették, hogyan lehet felgyorsítani a gázfermentációs folyamatot, mely során egysejtfehérjét állítanak elő, ez pedig remek proteinforrás az állatok számára.

A kutatócsoport Hopej tartomány északi részén egy olyan gyártóüzemet hozott létre, mely évente 5000 tonna fehérjét állít ellő az acélgyártás során keletkező füstgáz segítségével.

Az előállított fehérjét a mezőgazdasági minisztérium engedélyezte az állatok takarmányozására - áll a jelentésben.