Összeveszett Musk a helyi vezetőkkel, elköltözik a Tesla Kaliforniából

Elon Musk Tesla
(190307) -- BEIJING, March 7, 2019 (Xinhua) -- Tesla CEO Elon Musk speaks at the groundbreaking ceremony of Tesla Shanghai gigafactory in Shanghai, east China, Jan. 7, 2019. (Xinhua/Ding Ting)
Vágólapra másolva!
A Tesla bejelentette, hogy elköltözteti a székhelyét Kaliforniából. Ráadásul már az új helyszín is megvan, a Texas államban található Austin.
Vágólapra másolva!

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk jelentette be, hogy az elektromos autókat gyártó vállalat új székhelyre költözik, maga mögött hagyva Kaliforniát.

Az új székhely pedig nem más, mint a texasi Austin városa

– írja a BBC.

A költözésnek számos oka van, például az, hogy Musk összeveszett egyes kaliforniai politikusokkal a koronavírus-járvány idején, de a cégvezető közlése szerint a kaliforniai Fremontban található gyár nehézségei is közrejátszottak a döntésben.

Utóbbi azért is lehetett fontos szempont, mert májusban komoly vita alakult ki Musk és a helyi politikai vezetés között azzal kapcsolatban, hogy a hatóságok elrendelték a fremonti gyár bezárását a járvány miatt. Musk akkor ki is írta a Twitterre, hogy a Tesla el fogja költöztetni a székhelyét Texasba vagy Nevadába, de erről mostanáig nem érkezett hivatalos bejelentés.

Texasba költözteti a székhelyét a Tesla Forrás: AFP/Jens Kalaene

Az sem mellékes, hogy a vállalat dolgozói egyre nehezebben képesek megfizethető lakhatást találni Kalifornia államban. Hozzátette, Austinban a gyár mindössze 5 percre van a repülőtértől, és csupán 15 percre a belvárostól, vagyis az elhelyezkedés is ideális.

Mindazonáltal Musk jelezte, a költözés ellenére úgy terveznek, hogy a kaliforniai és a nevadai gyáraik kibocsátása 50 százalékkal fog bővülni – vagyis a termelés fokozását nem érinti a cég székhelyének költözése.

A Tesla egyébként nem az első nagy technológiai vállalat, amely hasonló döntést hozott az elmúlt időszakban. Az Oracle tavaly jelentette be, hogy a Szilícium-völgyből Texasba költözik, de hasonlóan döntött a HP és a Toyota amerikai részlege is.

Texas azért lehet általában előnyös a vállalatok számára, mert Kaliforniához képest sokkal alacsonyabbak az adók és a szabályozói környezet is sokkal lazább.