Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Lehet, hogy a bevásárló robot lesz Elon Musk legújabb dobása

Elon Musk Tesla Bot robot
Vágólapra másolva!
Manapság még sokan viszolyognak a mesterséges intelligenciával vezérelt robotoktól. Elon Musk azonban már többször bizonyította, hogy ami pár éve még a legtöbb ember számára elképzelhetetlen volt - például a turistautak az űrbe -, az pár észtendő alatt akár a mindennapok részévé is válhat. Nemrég az Origo is beszámolt róla, hogy a Tesla akár már jövőre megkezdheti egy humanoid kinézetű robot próbagyártását, így felmerül a kérdés azonban, hogy vajon tényleg a boltok polcaira kerülhetnek ezek a termékek, és ha igen, mikor és kinek is szánják azokat.
Vágólapra másolva!

Az Elon Musk által beharangozott robotok igazán emberszerűek lesznek, a bemutató videók alapján legalábbis:

A 176 centi magas és 56 kilogrammos példányok, "akiknek" az arca helyén egy képernyő lesz, az ismétlődő, unalmas vagy épp utálatos feladatokban igyekeznek majd segíteni, vagy helyettesíteni az emberi munkaerőt. A Tesla vezér szerint viszont, egy ilyen gépi eszközt tulajdonosa nyugodt szívvel elküldhet, akár még a közértbe is bevásárolni.

Könnyebb mondani, mint megtenni

A Tesla „önvezető" technológiája,

a kétes hírű Autopilot volt a kiindulópont a Tesla Bot, azaz a humanoid robot fejlesztői számára.

Azonban nem titok, hogy bármilyen lenyűgöző is ez a technológia, egyelőre korántsem bizonyult száz százalékosan megbízhatónak. Idén tavasszal a világsajtót is bejáró szomorú esemény komolyan elgondolkoztatásra késztette a törvényhozókat az eddig hatalmas profittal kecsegtető sofőr nélküli autókkal kapcsolatban:

Két férfi meghalt az egyesült államokbeli Houstonban, amikor a fának ütközött egy elektromos önvezető Tesla, ezt megelőzően pedig egy sofőrmentes járgány egyenesen belerohant egy álló tűzoltóautóba. Ennek tükrében viszont nem sok jót ígér azoknak az emberszerű robotoknak a működése sem, amelyek ugyanezekre a technológiára támaszkodnak. Habár a cégvezető szerint a gépeket alapvetően úgy tervezik, hogy ha valami hiba fellépne, akkor el lehessen előlük futni, vagy erővel felülkerekedni rajtuk.

Tesla Bot robot Forrás:YouTube/Tesla

Futurisztikus jövő sok kérdőjellel

A Tesla Bot prototípus egy újabb Musk emberfeletti technológiai elképzelései között, ami ugyanakkor némely szakértő szerint csupán egy hóbortos álom marad. Mindenesetre, ha Musk merész terve mégis megvalósul és a humanoid robotok a kísérleti üzemekből a kereskedelmi forgalomba kerülnek, akkor valószínűleg jópár embert meglep majd a látvány a közértben, amikor a kasszánál egy robot vár előtte.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről