Fenyegetésekkel, perekkel vívják az oxigénháborút Mexikóban

oxigén, Mexikó
Oxygen tanks of the INFRA Group, a company dedicated to the manufacture and commercialization of industrial, medicinal, special gases and mixtures in Mexico, delivered free tanks filled with oxygen to the Iztapalapa mayor's office in Mexico City, through a campaign carried out by the local government to be supplied to people with complications from COVID-19 and any respiratory illness due to the demand for this element and prices outside the legal framework via social networks and the black market. The Ministry of Health of Mexico has a record of one million 426 thousand 94 confirmed cases accumulated by COVID-19, 125 thousand 807 deaths and one million 74 thousand 795 estimated recoveries. (Photo by Gerardo Vieyra/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Több mexikói kórház kapott kézhez hatalmas bírságokkal fenyegető leveleket a helyi oxigéngyártó cégektől, miután a koronavírus-járvány miatt megnövekedett oxigénhiány kiküszöbölésére saját helyszíni orvosioxigén-előállító üzemeket telepítettek.
Vágólapra másolva!

2020 márciusától kezdve világszerte megugrott a kórházak oxigénigénye. Ezért a hiány leküzdésére az Egészségügyi Világszervezet, az Unicef és a Világbank számos alacsony és közepes jövedelmű ország kórházában támogatta a helyszíni, orvosi célra dolgozó oxigénüzemek építését. Ezek az oxigéngeneráló üzemek (PSA) 93 százalékos oxigént képesek előállítani, szemben az oxigénszállító cégektől származó 99,5 százalékos tisztasággal.

Oxigénpalackokat kölcsönöznek Covid-19 betegeknek az iztapalapai polgármesteri hivatalban, Mexikóban Forrás: Getty Images/Cristian Leyva/Nurphoto

Mexikóban azonban, ahol a világon a negyedik legmagasabb, eddig 253 ezer fő a koronavírus áldozatainak száma,

néhány oxigéngyártó cég felháborodottan reagált a visszaeső rendeléseikre, és perrel, valamint bírsággal fenyegette meg a kórházakat.

A Grupo Infra és egy másik oxigénszállító, a Praxair Mexico, akik együttesen ellenőrzik a mexikói orvosi oxigénpiac 70 százalékát, a járvány miatt megnövekvő keresletre kezdetben áremeléssel és hosszabb szállítási idővel reagáltak. Azonban látva a kórházakban felépített helyi üzemeket, most jogi lépéseket helyzetek kilátásba, annak érdekében, hogy visszaszerezzék a kiesett megrendeléseiket.

A kórházak számára a PSA üzem építése azt jelenti, hogy havonta kevesebb palackra van szükségük az oxigéngyártó cégektől, amelyek ügyvédei azonban levélben értesítettek több intézményt is, miszerint

azok megszegték a velük kötött szerződését, és komoly büntetést kell fizetniük, amennyiben felhagynak az oxigén vásárlásával.

Az ipari, gyógyászati, speciális gázok és keverékek mexikói gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cég, az INFRA Csoport oxigéntartályai Forrás: Getty Images/Gerardo Vieyra/NurPhoto

A Grupo Infra cég szerint a PSA üzemek nem felelnek meg az előírásoknak és rosszabb minőségű oxigént termelnek, valamint tüzet és robbanást okozhatnak. Hasonló állításokat tett a másik, oxigént forgalmazó cég, a Praxair Mexico is, amelynek levele szerint a PSA-ból származó oxigén súlyosbíthatja a légzőszervi állapotokat, sőt akár halált is okozhat.

A fenyegetések hatására több korház is felhagyott a helyi oxigén előállítással, annak ellenére, hogy Mexikónak naponta több mint 100.000 palackra van szüksége, csupán a Covid-19 betegek számára.

Egy nő áll sorban, hogy újratöltse az oxigéntartályokat a Covid-19 fertőzött rokona számára Ecatepecben, Mexikó államban, 2021. január 13-án Forrás: AFP/Pedro Pardo

Jim Stunkel, a világszerte oxigénüzemeket építő civil szervezet, az Assist International alelnöke és több szakértő szerint is, az oxigéngyártó cégek állításai hamisak, és céljuk egyértelműen a megfélemlítés, valamint a PSA-üzemek ellehetetlenítése. Ezért most közösen fordultak a kormányzati tisztviselőkhöz és a kórházakhoz, hogy tisztázzák, hogy a generátorüzemek és az általuk termelt oxigén márpedig biztonságosak.