Új kuratóriumi és felügyelőbizottsági elnöke lett a Mol-Új Európa Alapítványnak

Miklósa Erika
Vágólapra másolva!
A Mol-Új Európa Alapítvány két alapítója, a magyar kormány és a Mol-csoport Miklósa Erika operaénekest kérte fel az alapítvány kuratóriumi elnökének, a felügyelőbizottság vezetésével pedig Kemény Dénes háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitányt bízták meg - közölte a Mol.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a Mol-Új Európa Alapítvány átveszi a Mol társadalmi felelősségvállalási tevékenységeinek egy részét, közérdekű feladatokat lát el a sportélet, a kultúra, az egészségügy, a gazdaságfejlesztés és a környezetvédelem területén, és széleskörű, átfogó támogatási rendszert hoz létre. A vagyonkezelői alapítványi forma a feladatok hatékony ellátását és a hosszú távú közös társadalmi célokat szolgálja - írták.

Megjegyezték azt is, az alapítvány a Mol-csoport stratégiájával összhangban célzottabb támogatást nyújt a gazdaságfejlesztés és a környezetvédelem területén, valamint a körkörös gazdaság előmozdítása érdekében.

A kuratórium tagja lett még Molnár-Bánffy Kata, a Salt Communications tulajdonos-ügyvezetője, a Képmás Kiadó ügyvezetője; Bacsa György, Mol-csoport Stratégiai operáció és üzletfejlesztés ügyvezető igazgatója; Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, valamint Világi Oszkár, a Mol-csoport Innovációs üzleti vezetője és igazgatósági tagja.

Kemény Dénesen kívül a felügyelőbizottság tagja Janó Márk jogász, a Miniszterelnökség közigazgatási államtitkára, valamint Szollár Domokos a Mol-csoport Elnöki Kabinetirodájának vezetője. A Vagyonellenőr Kara Pál jogász, a Mol-csoport korábbi jogi igazgatója, vezető jogi tanácsadó és adatvédelmi biztos lett.

Miklósa Erika Forrás: Origo

Az alapítók induló alapítói vagyonjuttatásként 85.955.992 darab Mol részvényt, valamint 600 millió forintot bocsátanak az alapítvány rendelkezésére, fele-fele arányban.

Az alapítvány közfeladatainak ellátására és közérdekű céljainak megvalósítására elsősorban az induló részvényjuttatás hozamát használja majd fel. Az alapítvány bírósági bejegyzését követően várhatóan augusztus 1-től kezdi meg működését.

A Mol-csoport éves szinten több milliárd forintot költ sport, szociális, kulturális és környezetvédelmi célok támogatására - emlékeztettek. Csak Magyarországon mintegy 2,2 milliárd forintot adományozott, többek között a jelenleg is működő Mol Alapítványon keresztül; a gyermekegészségügy, tehetségtámogatás, és pedagógusok támogatása mellett a helyi közösségeket is segíti és az önkéntességet is népszerűsíti.

A vállalatcsoport több mint 300 programot és intézményt támogatott eddig.

Magyarország mellett Szlovákiában, Horvátországban, Romániában és Csehországban is jelentős adományokkal járult hozzá a társadalmi feladatokhoz - írták.

A tervek szerint a Mol-Új Európa Alapítvány támogatásai a korábbi célok mellett kiterjednek a körforgásos gazdaságot, a fenntarthatóságot és az újrafeldolgozást fejlesztő és elősegítő tevékenységekre; az innovatív megoldásokra és a K+F támogatásokra, valamint az oktatási, tudományos, művészeti és fejlesztési programokra.