Árnyékbankok könyvelési szabálytalanságai okozhatnak nehézségeket Mexikóban

Vágólapra másolva!
A két legnagyobb árnyékbank Mexikóban bejelentette pénzügyi kimutatásainak szigorú felülvizsgálatát, ezzel pedig pánikhullámot indított a befektetők körében. A részletekről a Bloomberg számolt be.
Vágólapra másolva!

Az árnyékbankok az elmúlt évek során már számos kellemetlen meglepetést okoztak a piacokon világszerte. Ezek az intézmények a közelmúltban Mexikóban is elterjedtek és jelentős népszerűségre tettek szert.

Az árnyékbankok kereskedelmi és befektetési banki jellegű szolgáltatási portfolióval működnek keresztfinanszírozásos módszerrel,

a tőkeallokáció az ilyen pénzintézeteknél jellemzően értékpapír kibocsátás útján valósul meg.

A nevezett árnyékbanki bejelentésre

a hitelezői kötvények jelentős zuhanásba kezdtek.

A befektetők ugyanis félnek, hogy a felülvizsgálat során esetleg illegális ügyletek is napvilágot láthatnak. A félelem mögött a mexikói pénzügyi szabályozó hatóság által a koronavírus-járvány okán tavaly bevezetett szigorítások állnak.

Az Alpha Holding - ismertebb nevén AlphaCredit - elsőként állt ki a nyilvánosság elé, és nyilatkozatában felfedte, hogy

hibát fedezett fel a származtatott ügyleteinek könyvelése során.

A felfedezés a számok nyelvén azt jelentette, hogy a 4,1 milliárd peso-s tétel többsége, ami egyéb eszközök és követelésekként szerepel a jelentésben, tévesen lett könyvelt.

Néhány nappal később

a Credito Real közölte, hogy felül fogja vizsgálni a 2020-as pénzügyi kimutatását,

bemutatva a nem teljesítő hitelek portfólióját, amely 82 százalékkal volt nagyobb, mint korábban.

Az elmúlt évek során Latin-Amerika második legnagyobb gazdaságában robbant be a nem banki hitelezés. A központi bank által összegyűjtött információk szerint a nem banki típusú hitelezés, a jelzálogkölcsönzés és vállalati finanszírozás árnyékbanki tevékenységeinek népszerűsége és terjedése háttérbe szorították a hivatalos banki szektort.

Az árnyékbankok jellemzően kisebb összegeket hiteleznek alacsonyabb jövedelmű emberek számára, de a világjárvány ezeket a pénzügyi intézményeket is súlyosan érintette.

Most sokan aggódnak amiatt, hogy az ezen bankok által feltárt pénzügyi szabálytalanságok átterjedhetnek az ország tágabb pénzügyi rendszerére.

Mexikói központi bank Forrás: Wikipedia

A mexikói Comision Nacional Bancaria de Valores (CNBV) (Nemzeti Banki Értékpapír Bizottság) költségvetését jelentősen csökkentette Andres Manuel Lopez Obrador elnök által bevezetett szigorító intézkedés.

A bizottságot bírálat érte amiatt, hogy éveken át elnézte, hogy a Banco Ahorro Famsa SA szabályozási határérték felett folytasson hitelezési tevékenységet.

A bank engedélyét végül bevonták, majd az Egyesült Államokban és Mexikóban csődvédelem alá került.

Szakértők szerint aggodalomra ad okot, hogy a cégek, különösen a

Credito Real, hiányosan jegyzik fel a késedelmes visszafizetéseket.

A vállalattal kapcsolatos aggodalmak a 2020 eleji bevételeinek csökkenése óta egyre nőnek. Állítások szerint a cég mérlegében történt változás csupán egy nagyobb hitel tévesen történt lekönyvelését jelenti. Carlos Ochoa, Credito Real vezérigazgatója elmondta, hogy arra számít, hogy a nem teljesítő hitelek aránya az év végére 3,9 százalékról 3 százalékra csökken, és nem lát rendszerszintű problémát.