Minden várakozást felülmúlt a zöld kötvények iránti érdeklődés

Államadósság Kezelő Központ Zrt., ÁKK
Budapest, 2019. március 15. Az Államadósság Kezelő Központ (Ákk Zrt.) bejárata a Csalogány és Medve utca sarkán a II. kerületben. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Minden várakozást felülmúlt a befektetői bizalom a magyar zöld kötvények iránt Varga Mihály pénzügyminiszter szerint, amit a csütörtöki aukción kialakult, 3,69 százalékos hozamszint mutat.
Vágólapra másolva!

A Föld napjára - csütörtökre - időzített kötvénykibocsátás alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatóján Varga Mihály ismertette, hogy

az Államadósság Kezelő Központ 30 milliárd forint értékben bocsátott ki Zöld Magyar Államkötvényt; az eredetileg felajánlott 20 milliárd forintos mennyiséggel szemben a kereslet 140 milliárd forintot tett ki.

A magyar kormány célja a kötvénykibocsátással, hogy a környezetvédelmi és fenntarthatósági célokra forrásokat szerezzen a befektetőktől - jegyezte meg a miniszter.

Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy most már nem csak a külföldi piacokon - az eurókötvény- és a jenkötvény-értékesítéssel - sikerült forrásokat gyűjteni a zöld, fenntarthatósági beruházásokra, hanem Magyarországon is keresettek a zöld kötvények.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy

az elmúlt hónapok hitelminősítői megerősítései mellett a piac is úgy ítélte meg, hogy Magyarországon érdemes befektetni.

Az Államadósság Kezelő Központ bejárata Forrás: MTI/Róka László

A sikeres kibocsátás egy újabb lépés abba az irányba, hogy a gazdaság újraindítása megvalósuljon - húzta alá a pénzügyminiszter utalva arra, hogy ez utóbbira fokozatosan, az oltottság növelésével nyílik lehetőség.

Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója a sajtótájékoztatón felidézte, hogy

idénre 90 milliárd forintnyi zöld kötvény kibocsátását tervezték, és tájékoztatott arról, hogy az aukciókat negyedévente folytatni fogják.

A vezérigazgató elmondta, hogy a 14 elsődleges forgalmazóból 13 adott be ajánlatot, összesen 189 darabot, amit nagy sikernek tart. Arról is beszélt, hogy néhány napja 100 befektetővel ismertették meg a zöld kötvények keretprogramját.