A növekvő közel-keleti termelés az olajárak újabb háborújához vezethet

olaj, olajhordó, hordó, illusztráció, olajár, ár, dollár, pénz, pénznem
Vágólapra másolva!
A növekvő közel-keleti olajkitermelés olcsóbbá teszi az ebből a régióból származó árut a Brent-típushoz képest, ami pedig árháborúhoz vezethet az olajpiacon – jelentette a Bloombergen keresztül a Russia Today.
Vágólapra másolva!

Ez a jelzés reakció a legnagyobb olajtermelő országok (OPEC+) számára, ahol a magasabb olajárak és az olaj iránti kereslet növekedésének kilátásai miatt megkezdték a termelés növelését. A bizonytalanság azonban továbbra is fokozódik, mivel a koronavírus-járvány a világ legtöbb részén – ahogy a kulcsfontosságú Indiában és az Egyesült Államokban is – továbbra is intenzíven zajlik.

Brent-típusú olaj

A Brent-típusú olaj az Északi-tengeren található 15 olajmezőből ered. Az alacsony kéntartalma, amely 0,37 százalék alatt van, azt jelzi, hogy ez édes olaj és az alacsony sűrűsége lehetővé teszi, hogy könnyűolajként kategorizálják. Ideális dízelolaj és benzin előállításához. A becslések szerint a globális olajtranzakciók közel 70 százalékát Brent-típusú olaj teszi ki. (xtb.com)

- mondja Grayson Lim, egy energetikai tanácsadó cég vezető elemzője.

„A Brent-típusú olajat tartalmazó rakományokat hatalmas kedvezménnyel lenne célszerű felajánlani az ázsiai régió vevői számára, mert csak így lehetne az összes hordót a térségben eladni. Habár fennáll annak a veszélye, hogy ha túl olcsó ennek az olajnak az ára, a kínaiak felvásárolják az egészet." – magyarázta a szakértő.

Olajár Forrás: Shutterstock

A kínálati oldalon ezzel ellentétes, azaz emelkedő tendencia látszik kibontakozni, aminek hátterében elsősorban Irán áll. Az ország ugyanis azáltal, hogy az amerikaiakkal régóta rendezetlen nukleáris megállapodás kérdésével ismét tárgyalóasztalhoz ült, felpörgette az olaj termelését.

A jelek szerint Irán példáját a Kőolaj exportáló Országok Szervezetének más tagállamai is követik, nevezetesen Irak és az Egyesült Arab Emírségek, akik szintén az olajtermelésük felpörgetését tervezik.

Mindeközben az északi-tengeri olajmezőkön beindult a karbantartási időszak, ami jelentősen lecsökkentette a Brent-típusú olaj elérhetőségét, az árát ezáltal viszont növelte.

Lim következtetése szerint ez azt eredményezte, hogy a közel-keleti és a Brent-típusú olaj árának szóródása több mint 16 hónap alatt a legnagyobb méretet öltötte. Ilyen méretű szóródás esetén a Brent alapján árazott olajtermelőknek meg kell kezdeniük a termék árának lejjebb vitelét, hogy versenyképesek maradhassanak a közel-keleti vetélytársaikkal szemben.