Lassan luxusautókban kell mérni a bitcoin árfolyamát dollár helyett

Bugatti Chiron
Vágólapra másolva!
A bitcoin az elmúlt időszakban olyan szárnyalást hajtott végre, hogy egyes elemzők szerint már nem is dollárban, hanem luxusautókban kellene mérni az értékét. Ha pedig folytatódik a kriptovaluta növekedési trendje, akkor lehetséges, hogy 2023-ban már egy Bugattit lehet majd venni egyetlen egy bitcoinért.
Vágólapra másolva!

Különös megoldási javaslattal állt elő egy elemző arra vonatkozóan, hogyan kellene mérni a bitcoin értékét. A dollárban történő elszámolás ugyanis nem biztos, hogy megfelelő, elsősorban a hagyományos fizetőeszközöket érintő infláció miatt.

Éppen ezért a Kraken nevű kriptovaluta-tőzsde vezetője, Jesse Powell úgy látja, jobb lenne, ha luxusautók árában mérnénk a bitcoin értékét

– írj az RT.com.

Powell úgy véli, hogy a bitcoin szárnyalása a következő időszakban is lendületes lesz, és ezért egy idő után már nagyon nehéznek bizonyul majd amerikai dollárban mérni az értékét. Powell egy sajátos megoldást javasol. Jelenlegi áron a bitcoin/Tesla Model 3, az év végén a bitcoin/Lamborghini, 2023-ban pedig a bitcoin/Bugatti „árfolyamokat" tartja reálisabbnak. Vagyis Powell szerint luxusautók áraival kellene összevetni a bitcoin értékét.

Van, aki szerint luxusautókban kellene mérni a bitcoin értékét Forrás: Lamborghini

Nem teljesen világos, hogy Powell mindezt mennyire gondolja komolyan, azonban pénzügyi szempontból van egy aspektusa az érvelésének, amely nem teljesen elrugaszkodott. Nevezetesen, hogy valóban nem lehet tudni, hogy az amerikai dollár milyen pozícióban lesz a jövőben.

Ráadásul a hagyományos monetáris rendszer miatt az amerikai jegybank elvileg végtelen mennyiségű dollárt nyomtathatna, míg a bitcoin kínálata a mögöttes rendszer miatt korlátos.

Vagyis Powell megközelítése annyiban racionális, hogy a bitcoin és az amerikai dollár két annyira különböző fizetőeszköz, hogy egyre nehezebb a két eszköz értékének reális összevetése.

Ha egyébként maradunk az autókban mért bitcoin értéknél, akkor tavaly év végén egyetlen bitcoinból egy új Honda Civicet lehetett volna venni (amerikai árakon).

Mi több, az autókkal való összevetés azért sem teljesen értelmetlen, mert a Tesla például épp nemrég jelentette be, hogy az USA-ban most már hivatalosan is lehet bitcoinnal fizetni az autóiért, és ezt a lehetőséget még idén elkezdik kiterjeszteni a világ más országaira is.