Kiderült, hol termelik a világon a legtöbb tejet

cow,tehén,tej
Vágólapra másolva!
Világszerte mintegy 150 millió gazdaság foglalkozik tejtermeléssel. A fejlődő országok is beszálltak a tejpiacba, írja a Magyar Mezőgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évtizedekben a fejlődő országok növelték részesedésüket a világ tejtermelésében. Viszont ez főként az állatok számának, és nem a tejhozam mennyiségének növekedését jelenti. Ennek oka, hogy számos fejlődő országban a tejtermelékenységet korlátozzák a gyenge takarmány-erőforrások, a betegségek, a piacokhoz és szolgáltatásokhoz való korlátozott hozzáférés, valamint a tejelő állatok alacsony tejtermelési képessége. A fejlett országokkal ellentétben sok fejlődő országban meleg és gyakran párás éghajlat van, amely a tejipar számára kedvezőtlen.

Illusztráció Forrás: Thorsten Blank / Pixabay

Néhány fejlődő országban hosszú múltra tekint vissza a tejtermelés, és a tej vagy tejtermékek fontos szerepet játszanak az étrendben. Más országok csak nemrégiben növelték jelentősen tejtermelésüket.
Előbbiek többsége a Földközi-tenger mentén és a Közel-Keleten, az indiai szubkontinensen, Nyugat-Afrika szavanna régióiban, Kelet-Afrika fennsíkjain, valamint Dél- és Közép-Amerika egyes részein található meg. Ezzel szemben Délkelet-Ázsiában (beleértve Kínát is) és a magas hőmérsékletű trópusi régiókban vannak olyan országok, amelyeknek nincsenek nagy hagyományai a tejtermelésben.

Az elmúlt három évtized alatt a világ tejtermelése több mint 59 százalékkal nőtt, az 1988-as 530 millió tonnáról 2018-ra 843 millió tonnára.

Jelenleg a világ legnagyobb tejtermelője India, amely a világ tejtermelésének 22 százalékát adja, amelyet az Egyesült Államok, Kína, Pakisztán és Brazília követ.

Az 1970-es évek óta a tejtermelés bővülésének legnagyobb része Dél-Ázsiában történt, amely a fejlődő országok tejtermelés-növekedésének fő mozgatórugója. Az afrikai tejtermelés viszont lassabban növekszik, mint más fejlődő régiókban, a szegénység és az egyes régiók nagyon kedvezőtlen éghajlati viszonyai miatt.

A legnagyobb tejfölösleggel rendelkező országok Új-Zéland, az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Ausztrália és Írország.

Ezzel szemben a legnagyobb tejhiánnyal rendelkező országok Kína, Olaszország, az Orosz Föderáció, Mexikó, Algéria és Indonézia.

Az alábbiakban felsoroljuk a 10 legnagyobb tejtermeléssel rendelkező országát és részesdésük arányát. Ezen országokból származik a világ tejtermelésének 62 százaléka:

  1. India 20 százalék,
  2. USA 12 százalék,
  3. Kína 5 százalék,
  4. Pakisztán 5 százalék,
  5. Brazília 4 százalék,
  6. Oroszország 4 százalék,
  7. Németország 4 százalék,
  8. Franciaország 3 százalék,
  9. Új-Zéland 3 százalék,
  10. Törökország 2 százalék.