Egyre több a befektetés a Szilícium-völgyön kívül is

Apple, Szilícium-völgy, Silicon Valley
CUPERTINO, CA - APRIL 28: An aerial view of the new Apple headquarters on April 28, 2017 in Cupertino, California. Apple's new 175-acre 'spaceship' campus dubbed "Apple Park" is nearing completion and is set to begin moving in Apple employees. The new headquarters, designed by Lord Norman Foster and costing roughly $5 billion, will house 13,000 employees in over 2.8 million square feet of office space and will have nearly 80 acres of parking to accommodate 11,000 cars. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A CNBC által 2013 óta évente összeállított Distributor 50  azon leggyorsabban fejlődő új kezdeményezéseket, vállalkozásokat gyűjti össze, melyek a leginkább a jövő gazdaságát és az emberek életmódjának formálóiként tűnnek fel.
Vágólapra másolva!

A 2020-as listán szereplő vállalatok többsége már akkor, a lista indulásakor, milliárdos bevételű volt.

Most kiderült, hogy 36 vállalkozás bevétele haladta meg az egymilliárd dollárt,

37 vállalkozás volt képes a járvány ellenére is bővülni.

Érdekes továbbá, hogy a listán szereplő vállalatok közül egyébként sokkal több ment tőzsdére, mint bármikor eddig - csak a tavalyi év második félévben nyolc cég.

A Szilícium-völgy egy része az Apple székházával Forrás: Getty Images/Justin Sullivan

A tavalyi évi listán szereplő vállalatok részvényei iránt hatalmas a kereslet. A részvények mozgásának követésére létrehoztak egy indexet is Disruptor 50 néven, mely az összes vállalatot tartalmazza, mely valaha a listán szerepelt és tőzsdére ment.

Az index az elmúlt évben 142 százalékkal emelkedett,

szemben a Nasdaq 42 százalékával.

Ez a jelentős volumenű részvénymozgás nem csupán annak köszönhető, hogy először vezetik be a részvényeket a tőzsdére, de annak is, hogy ezek a vállalatok valós és meghatározó szerepet játszanak a gazdaság digitalizálásában.

Disruptor index Forrás: Origo

Ez a hatalmas vagyonteremtés azonban nem csupán a Szilícium-völgyre korlátozódik már.

A 2020-as év volt az első, amikor a listán szereplő vállalatok több, mint fele (33) az USA technológiai fellegvárán, a "völgyön kívülről" került fel a listára.

Ez a tendencia egyértelműen folytatódni fog, hiszen több technológiai óriás is elhagyja a Szilícium-völgyet.

A PitchBook elemzése szerint a San Francisco-i öböl menti térség kockázatitőke-részesedése 2006 óta folyamatosan esik, és 2021 lesz az első olyan év, amikor a terület részesedése 20 százalék alá csökken, míg például Atlanta és Austin több befektetőt vonz. 2020-ban összesen 156,2 milliárd dollár kockázati tőkét gyűjtöttek be csak az USA-ban. Az ügyletek 23 százaléka korlátozódott az öböl menti térségre.