Már tízezren használják Elon Musk műholdjait

Elon Musk, Starlink, műholdas hálózat, műhold, SpaceX
This files handout photo released by SpaceX on May 16, 2019 shows Falcon 9 ready for the second launch of 60 Starlink satellites from Space Launch Complex 40 at Cape Canaveral Air Force Station in Cape Canaveral, Florida. - SpaceX on July 11, 2020, delayed the launch of a rocket due to take 57 mini-satellites into space as part of plan to build an orbiting, global broadband internet system. The company tweeted that it was postponing the 10th Starlink mission "to allow more time for checkouts." It said it was working to identify a new launch window. (Photo by Handout / SPACEX / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SPACEX " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A Starlink műholdas internetszolgáltatásnak több, mint 10 ezer felhasználója van a világon - derül ki a SpaceX csütörtöki nyilvános jelentéséből. Elon Musk vállalata tavaly ősszel indította a Starlink bétaprogramját, amelynek célja, hogy gyors internetszolgáltatást biztosítson a fogyasztók számára a világ minden pontján.
Vágólapra másolva!

A Tesla vezetőjének vállalata, a Space X elindította a Starlink műholdas internetszolgáltatás próbaverzióját. A cég egy olyan globális internet hálózatot fejleszt, ami parányi műholdak segítségével a világon mindenki számára biztosítja a csatlakozás lehetőségét. Kezdetben a felhasználók másodpercenként 50-150 Mb közötti sebességre számíthatnak, 20-40 ms késés mellett.

A CNBC beszámolója szerint az októberben elindított Starlink bétaprogram szolgáltatásaiért havonta 99 dollárt kell fizetni, illetve a kezdő csomag 499 dollár (kb. 150 ezer forint), amely tartalmaz különböző eszközöket ahhoz, hogy könnyen lehessen csatlakozni a SpaceX műholdjaihoz.

A szolgáltatás jelenleg csak korlátozott számú ügyfelek számára elérhető az Egyesült Államok északi részén, Kanadában és az Egyesült Királyságban.

Illusztráció Forrás: AFP/Handout

A Starlink gyors ügyfél növekedése igencsak figyelemreméltó, mivel a szolgáltatás alig több, mint három hónapja indult el nyilvános bétaváltozatként,

azonban ma már így is 10 ezer felhasználója van.

Fontos kiemelni, hogy a projekt megkezdése előtt az Egyesült Államokban közel 700 ezren érdeklődtek a globális internet hálózat iránt, amelyből sokan feliratkoztak a vállalat weboldalán a hírekre, hogy naprakészek legyenek a szolgáltatással kapcsolatban.

A vállalat eddig több mint ezer műholdat indított útjára, ezekből a legutolsó 60-at a héten lőtték fel.

A projekt lehetővé teszi majd, hogy olyan településeken is lehessen könnyen internetezni, ahol eddig nem volt jelen nagyobb szolgáltató.

Mindemellett ugyanakkor a technológiai elemzők szerint az egyre növekedő számú Föld körül keringő műholdak komoly gondot jelenthetnek a jövőben, mivel egyre több űrhulladékot eredményeznek. Mindezek ellenére a következő 60 Starlinket ma (pénteken) indították útjára.