Az OPEC mentheti meg az amerikai palaolaj-szektort

Olajmező, olajkitermelő
MCKITTRICK, CA - MARCH 23: Pump jacks and wells are seen in an oil field on the Monterey Shale formation where gas and oil extraction using hydraulic fracturing, or fracking, is on the verge of a boom on March 23, 2014 near McKittrick, California. Critics of fracking in California cite concerns over water usage and possible chemical pollution of ground water sources as California farmers are forced to leave unprecedented expanses of fields fallow in one of the worst droughts in California history. Concerns also include the possibility of earthquakes triggered by the fracking process which injects water, sand and various chemicals under high pressure into the ground to break the rock to release oil and gas for extraction though a well. The 800-mile-long San Andreas Fault runs north and south on the western side of the Monterey Formation in the Central Valley and is thought to be the most dangerous fault in the nation. Proponents of the fracking boom saying that the expansion of petroleum extraction is good for the economy and security by developing more domestic energy sources and increasing gas and oil exports. David McNew/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egy meglepő szaúdi döntés után úgy tűnik, hogy még jó ideig fennmarad az OPEC és szövetségeseinek olajkitermelés-csökkentése, ami nagyon kedvező hír lehet az egyébként igencsak szenvedő amerikai palaszektornak.
Vágólapra másolva!

Izgalmasan, és áremelkedéssel indult az év az olajpiacon, miután nemrég Szaúd-Arábia váratlanul közölte,

a világ legnagyobb olajexportőreként, kész napi 1 millió hordóval csökkenteni a kitermelését februárban és márciusban.

A lépés önkéntes, vagyis az OPEC és szövetségeseinek hivatalos megállapodásán felüli.

A szaúdi döntés azt követően jött, hogy Oroszország (és Kazahsztán) a kitermelés növelését támogatta az OPEC egészével szemben, tartva attól, hogy az amerikai palaolaj szektor lehet a szervezet döntésének igazi nyertese.

Indulhat a talpra állás?

Az orosz számítások pedig nem is teljesen megalapozatlanok – derül ki a Reuters elemzéséből.

Az amerikai kőolaj-kitermelés ugyanis napi 2 millió hordóval csökkent tavaly,

ahogy az olaj világpiaci ára olyan alacsony lett, hogy már veszteséget okozott a relatíve magas költségekkel működő amerikai kitermelőknek – a palaolaj-szektor különösen költséges, vagyis az iparág nagyon érzékeny az olajárra.

Újra nyereségesek lehetnek az amerikai palaolaj-cégek Forrás: Shutterstock

Ráadásul az amerikai piacon a befektetők is bepánikoltak, és egyre nagyobb nyomást helyzetek a cégekre annak érdekében, hogy azok minél több tőkét juttassanak vissza befektetőknek – ezzel szintén csökkentve a kitermelési lehetőségeket.

A trend azonban megfordulhat, ha a mostani OPEC+ (a szervezet és külsős szövetségesei) döntés eredményeként az olajárak emelkedni kezdenek. A drágulás azonban még nem feltétlenül jelentené automatikusan az amerikai kitermelés növelését.

Számos vállalat ugyanis megfogadta, hogy amennyiben a nyeresége emelkedni kezd, továbbra is alacsonyan tartja a kitermelést, az áremelkedésből származó profitot pedig visszajuttatja a befektetőknek, illetve adósságot csökkent belőle.

Ezt támasztja alá a Goldman Sachs elemzése is, amely arra utal, hogy sok cég most még inkább visszatartja a kitermelését, mert hosszabb távra készül. A jelenlegi drágulási trend mellett ugyanis könnyedén elérhető lehet a 60-65 dollár közti árfolyam is, ami más sokkal kedvezőbb környezetet biztosítani a kitermelés növeléséhez.

Bűvös árfolyamok

Az Egyesült Államok két vezető palaolaj-kitermelő területén a vállalatok már hordónkénti 30-40 dolláros olajár mellett képesek nyereséget elérni – mondják a Rystad Energy elemzői. Ha tehát idén érezhető drágulás jönne, akkor az akár 32 százalékkal is megemelhetné a cégek működéséből származó, szabadon felhasználható készpénzállományt. Mindennek pedig az a jelentősége, hogy a palaolaj kitermése jellemzően drágább, mint a hagyományos fúrásokkal megvalósított termelés.

Fellélegezhetnek az olajcégek, de a jövő még bizonytalan Forrás: Image Source via AFP/Image Source/Dan Bannister/Dan Bannister

Közben a közelmúltban két olyan elemzői vélemény, illetve felmérés is érkezett, amely nagyjából elhelyezi az amerikai palaszektor számára kívánatos olajárat. Az IHS Markit számításai szerint

hordónkénti 60-65 dolláros árfolyamra volna szükség ahhoz, hogy az amerikai kitermelés napi 1 millió hordóval emelkedhessen, párhuzamosan a befektetői hozamok bővülésével.

Ezzel párhuzamosan a Kansas City Federal Reserve készített egy felmérést négy amerikai állam cégvezetőivel. Ebből az derült ki, hogy átlagosan 56 dolláros olajár kellene ahhoz, hogy érezhetően elkezdjen emelkedni a kitermelés.

Az idei évben eddig az amerikai WTI típusú kőolaj árfolyama stabil emelkedést mutatott, és 47 dollár körüli szintről 53 dollárig emelkedett.