Bányászati megállapodást kötöttek a világ legnagyobb nikkellelőhelyére

kísérleti lítium-nikkel akkumulátor, MIT, elektrokémiai laboratórium
Vágólapra másolva!
Hamarosan megindulhat a világ legnagyobb nikkeltartalékának kitermelése, legalábbis az erre vonatkozó megállapodást megkötötte Tanzánia kormánya és egy bányacég.
Vágólapra másolva!

A brit bányaipari vállalat, a Kabanga Nickel és Tanzánia kormánya keretmegállapodást kötött arra, hogy közösen fejlesztik a világ legnagyobb, nikkel-szulfid lelőhelyét kiteremelési helyszínné az ország északnyugati térségében. A nikkel az elektromos autók akkumulátorainál illetve az energiatárolásban használt, fontos nyersanyag, új fejlesztésű, nikkel, lítium, kobalt és alumínium-oxid felhasználásával készült elektródák gyártásához pedig egyre nagyobb mennyiségben van rá szükség.

A képen egy kísérleti lítium-nikkel akkumulátor az MIT (USA) elektrokémiai laboratóriumában Forrás: MIT/Patrick Gillooly

A megállapodás részeként a kormány és a vállalat vegyesvállalatot hoz létre a kitermelésre. Tanzánia kormánya 16 százalék, a cég pedig 84 százalékos tulajdoni hányaddal bír majd abban. A dodomai kormánynak egyébként ez a szokásos részesedése a bányászati projektekben, melyeket külföldi cégekkel indítanak, írja a Mining.com.

A lelőhelyen nagy mennyiségű, 1,52 millió tonnányi nikkel van, jelentős mennyiségű kobalt és réz melléktermékekkel.

A lelőhely korábban két másik vállalat érdekeltségébe tartozott, ám 2018-ban a tanzániai kormány visszavonta licenszüket a kitermelésre.

Az ország egyébként Afrika negyedik legnagyobb aranyszállítója, az utóbbi években pedig egyre nagyobb figyelem fordult a további bőséges ásványkincs-tartalékok felé.

Pénzügyi és szabályozási reformok indultak meg, a kabangai projekt számára kiadott engedély, illetve a vegyesvállalat felállítása is ennek a folyamatnak része.

A brit bányavállalat szerint a különösen gazdag nikkel-lelőhelyen a kobalt- és réztartalékokkal együtt annyi ásványkincs van, hogy legalább 30 éven folyhat ott a bányászati kitermelés.

A Fitch Solutions előrejelzése szerint a nikkel bányászati kitermelése idén 8,3 százalékkal növekedhet 2020-hoz képest, az ára pedig tovább fog emelkedni.