Megvan 2021 első óriásgyémántja

lucapa
A 113 karátos drágakő
Vágólapra másolva!
Az ausztráliai Lucapa Diamond alighanem elsőként talált az idei évben jelentős leletnek tekinthető, drágakő minőségű gyémántot a kitermelők közül. Az angolai Lulo bányában kiemelt fehér kő 113 karátos, egyúttal a tizenhetedik, 100 karátosnál nagyobb gyémánt a lelőhelyen.
Vágólapra másolva!

A vállalat január 4-én jelentette be a találatot, egyúttal hangsúlyozva, hogy nagy értékű drágakövek rejtőznek a feltárási programba bevont bányászati területen.

A 113 karátos drágakő Forrás: Lucapa Diamond

A cég ügyvezetője szerint a "kiemelkedő lelet" bizakodásra ad okot a következő hónapokra nézve.

Az ausztráliai társaság 40 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik a lulói bányában. Ez a bánya adja a világ legmagasabb, dollárban számított karátértékét az üledékes gyémántoknak (azaz az eredeti kőzetük elmállása után folyami területeken talált köveknek), vagyis innen kiemelkedően magas minőségű kövek kerülnek elő. A másik fő tulajdonos Angola nemzeti gyémántipari vállalata, az Endiama, valamint egy másik magánvállalkozás.

Angola kitermelési érték szerint a világ ötödik gyémántszállítója, mennyiség alapján pedig a hatodik helyen áll,

idézi fel a Mining.com. Az ipari jellegű kitermelés nagyjából egy évszázada indult az országban, még a portugál gyarmati időkben. A gyémántipar jelenleg magánosítás alatt áll.

A vállalat egyelőre nem közölt értékbecslést a friss leletről, ami a hasonló találatok alapján akár több millió dollárt is érhet.