Közel egy évszázada okoz súlyos katasztrófákat az ammónium-nitrát

Bejrút, 2020. augusztus 7. A libanoni polgári védelem tagjai kutatnak áldozatok után a romok között 2020. augusztus 7-én, három nappal a kikötői negyedben történt hatalmas erejű, kettős robbanás után. A detonációk következtében a legutóbbi információk szerint legkevesebb 135 ember életét vesztette, több mint ötezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították. MTI/EPA/Vael Hamzeh
Vágólapra másolva!
A néhány napja történt bejrúti katasztrófa korántsem az első alkalom, amelynél ammónium-nitrát váratlan berobbanása okoz szörnyű tragédiát, komoly emberi és anyagi áldozatokot követelve. Az áldozatok számát tekintve - egyelőre - még csak nem is a legsúlyosabb ilyen incidens. Összegyűjtöttük az elmúlt két évized legnagyobb, az ammónium-nitráthoz köthető katasztrófáit.
Vágólapra másolva!

Ammónium-nitrát képződik akkor, amikor az ammóniagáz folyékony salétromsavval lép érintkezésbe. A vegyületet széles körben használják a műtrágyagyártásban, de különböző ipari célú robbanószerek alapanyaga is. Önmagában és szakszerűen tárolva az anyag nem veszélyes, de bizonyos kőolajszármazékokkal érintkezve hamar gyúlékonnyá válik, és szélsőségesen magas hőmérsékleten kifejezetten tűzveszélyes. Felrobbanása azonban - pusztán kémiai és fizikai tulajdonságai alapján - egyáltalán nem könnyen megy végbe.

A libanoni polgári védelem tagjai kutatnak áldozatok után a romok között 2020. augusztus 7-én, három nappal a kikötői negyedben történt hatalmas erejű, kettős robbanás után Forrás: MTI/EPA/Vael Hamzeh

Az elmúlt húsz év legnagyobb ammónium-nitrát robbanásai

Az elmúlt évtizedekben azonban ennek ellenére is számos drámai katasztrófa történt az ammónium-nitráthoz köthetően. Az alábbi táblázatban gyűjtöttük össze ezeket:

Az egyik legsúlyosabb eset a dél-franciaországi Toulouseban történt, 2001-ben amikor 30 ember esett áldozatául a robbanásnak és 2500-an sérültek meg. A 40-80 tonna ammonóium-nitrát begyulladása akkora robbanást idézett elő, ami egyenlő volt 20-40 tonna TNT erejével

De történtek szerencsétlenségek az anyag közúti szállításakor is. 2007-ben, Mexikóban, egy teherautó rohant bele egy előtte haladó másik járműbe, és valósággal maga alá gyűrte azt. Mindkét jármű felrobbant, a pusztítás 57 embert ölt meg és közel 20 méteres krátert hagyott maga után.

Ehhez hasonlóan, szállítás közben történt az észak-koreai szerencsétlenség is, amelyben Rjongcshon város vasúti állomásán robbant be egy tehervonat ammónium-nitrát szállítmánya. Az észak-koreai hivatalos kommunikáció egy jó ideig ködösített az eseményekkel kapcsolatban, először üzemanyagot szállító tehervonatok végzetes összeütközéséről beszélt. Végül, miután kínai hírforrások azt közölték, hogy valószínűleg a latorállam rakétakísérleteinél is használt ammónium-nitrát robbant be,

Phenjan szokatlan nyíltsággal ismerte el ennek tényét, hozzátéve, hogy a rakomány véletlenül érintkezett egy feszültség alatt lévő elektromos vezetékkel, ami a tragédiához vezetett.

Ugyanakkor dél-koreai hírforrások akkor a hivatalosan elismert adatoknál jóval több, 3000 halálos áldozatról vagy sérültről közöltek információkat, a Phenjan által elismert 160 halálos áldozat és 1300 sérült helyett.

Bár lehetséges, hogy a mostani bejrúti esemény halálos áldozatainak száma növekszik, az elmúlt húsz év leghalálosabb ammónium-nitrát katasztrófája 2015-ben, Kínában történt, ahol Tiencsin egyik gyárában gyúlékony vegyületeket tároltak az anyaggal együtt. A nem megfelelő tárolási mód miatt, az egyik vegyület lángra kapott, a bekövetkező robbanás pedig 165 halálos áldotatot követelt, amihez akkori áron számolva, 1,1 milliárd dolláros anyagi kár társult.

Az ammónium-nitrátot pelletált formában használják, az egyik legszélesebb körben elterjedt műtrágya Forrás: Biosphoto via AFP/Claudius Thiriet / Biosphoto/Claudius Thiriet

A legnagyobb nem-nukleáris pusztítók egyike

A bejrúti tragédia súlyosságát mutatja, hogy amennyiben a robbanás erejét átszámítjuk a TNT robbanóanyag erejére,

akkor a libanoni kikötő elpusztulása mögött az emberi történelem tíz legsúlyosabb, nem szándékosan előidézett robbanásának egyike áll.

A Visualcapitalist összeállítása szerint, a bejrúti robbanás ereje nagyjából 1,3 kilotonna TNT-jének felelt meg, amivel a hatodik legerősebb detonáció volt a véletlenül bekövetkezettek sorában.

Ennek a listának az élén egyébként szintén egy ammónium-nitrát-robbanás áll: 1947 április 16-án Houstontól délre, az amerikai Texas City kikötőjében az SS Grandcamp nevű hajó rakterében mintegy 2100 tonna ammónium-nitrát robbant fel, ami láncreakciót okozva, felrobbantott további hajókat valamint kikötői olajraktárakat is. Az USA történetének legsúlyosabb ipari balesetében 500-an, más források szerint közel 600-an haltak meg, és több ezren szenvedtek sérülést.

null

null

A robbanás ereje akkora volt, hogy több méteres árhullám keletkezett, amit az összeomlott kikötői dokkok nem tudtak megfogni, így az elárasztotta a település part menti részeit.

Ez a nagyjából 3 kilotonna TNT-jével megegyező erejű robbanás volt az emberiség történetének eddigi egyik legsúlyosabb, véletlenül bekövetkező, nem-nukleáris robbanása.

Ezen incidensek ellenére, az ammónium-nitrát a mezőgazdasági termeléshez kapcsolódó egyik fontos alapanyag maradt. Jelentősége folyamatosan nő az ágazatban. Piaca éves szinten 3-4 százalékos növekedést produkál, annak globális értéke az előrejelzések szerint, 2025-re meghaladja a 23 milliárd dollárt.